Въпреки санкциите, наложени от ЕС, Русия продължава да получава скъпо вино, произведено в европейски страни, чиято цена достига десетки хиляди долара на бутилка. Това се потвърждава от разследване на The Insider, предава руската версия на "Свободна Европа". В него се казва, че в доставките е участвал Алексей Репик, когото изданието определя като приятел на дъщерята на президента Владимир Путин - Катерина Тихонова.

Санкциите включват забрана да се изнасят за Русия луксозни стоки на стойност над 300 евро. Въпреки това, според The ​​Insider, скъпите вина продължават да влизат в страната чрез схеми за заобикаляне на санкциите. В края на миналата година компания, собственост на Алексей Репик, доставила в Русия около 800 бутилки от най-редките вина от Бургундия, Бордо и Пиемонт, чиято цена често надхвърля един милион рубли на бутилка. Общата стойност на внесеното вино възлиза на почти 4 милиона евро.

Вината не са пуснати на публична продажба, но могат да бъдат намерени в ресторанти, собственост на Репик и Иван Сибирев, бивш генерален директор на голям контрагент на "Газпром".

Както беше посочено по-рано в разследване на "Важни истории" и "Шпигел", Репик е свързан с най-малката дъщеря Катерина Тихонова. По-специално се твърди, че тя е използвала бизнес самолет, собственост на офшорната компания на Репик.

Според The Insider европейски посредници са помогнали на фирмата на Репик да заобиколи санкциите. Партиди от скъпи вина били докарани в Русия като "предмет за сертифициране", което, наред с други неща, прави възможно подценяването на митническата стойност на стоките. Има и други начини за заобикаляне на санкциите, по-специално чрез фиктивен транзит през руската територия.