Украинският президент Володимир Зеленски днес навършва 45 години. Ето какво поздравление получи той от съпругата си Олена в социалните мрежи:

"Често ме питат как си се променил тази година. И винаги отговарям: „Не се е променил. Той е същият. Същото момче, което срещнах, когато бяхме на седемнадесет. Но нещо наистина се промени: сега се усмихваш много по-малко. Например като на тази снимка… Пожелавам ти повече поводи за усмивки. И знаеш какво трябва за това. Всички знаем. Имаш достатъчно упоритост. Основното е да имаш достатъчно здраве. Бъди здрав, моля! Искам винаги да се усмихвам с теб. Дай ми тази възможност!"

Зеленски, който с лидерството си по време на войната, стана безспорният човек на 2022 година във всички международни медийни класации, посреща първия си рожден ден, откакно Русия нахлу в Украйна и четвъртият, откакто е президент.

До 2019 г., когато беше избран за президент, Зеленски беше известен изключително като комик и продуцент във филмовия бизнес. Той беше много критикуван за некомпетентността и неопитността, с които приема поста държавен глава. И самият Зеленски едва ли е предполагал пред какви предизвикателства ще трябва да се изправи.

„Можем да кажем, че Зеленски се държи като лидер на страна, която защитава своята независимост“, казва политологът Олексий Гаран пред украинския новинарски сайт НВ. "И особено може да се подчертае фактът, че той комуникира много успешно с международната общност. Този факт е трудно да се отрече."

Гаран подчертава, че силата на президента не е в това, че авторите на речите му си вършат добре работата, а в това, че те "не е нужно да измислят нищо".

"Ние казваме истината, тя е на наша страна, фактите са на наша страна. И следователно простият въпрос е как да ги изразим и предадем на международна аудитория", казва политологът.

Колегата му Петро Олешчук също смята способността да влияе на широката общественост и да намира подкрепа като една от най-силните черти на Зеленски. Експертът припомня как с обръщенията си към парламентите и международните организации украинският лидер значително повлия на обществените настроения в различни страни по света.