Бившият селекционер на Португалия Фернандо Сантош бе назначен вчера за треньор на Полша и на първата си пресконференция заяви, че се чувства поляк. Той напусна тима на “Петте щита” след Световното, тъй като достига само до осминафинал.

„За мен е голяма чест, защото говорим за велика страна с изключително богата история и култура. Полският футбол също има история, която е белязала моето поколение. Националният отбор има много играчи с много високо качество, той е сред най-добрите в света. От днес съм поляк, аз съм един от вас“, рече Сантош.

68-годишният Сантош стана третият чуждестранен специалист, който ще ръководи поляците. Преди него тази възможност получиха Лео Бенхакер и Пауло Соуса.

Сега Сантош ще бъде начело на отбор, чийто капитан е Роберт Левандовски, нападателят на “Барселона”, който на 34 години е към края на кариерата си и може би му остава само Европейското първенство през 2024 г. и вероятно Мондиал 2026 г.

Португалецът е натоварен със задачата да подобри незадоволителното представяне на Полша на последните големи турнири. От 1986 г. насам националният отбор е преминавал груповата фаза само на едно Световно (2022 г.) и едно Европейско (2016 г.).

Полската федерация не продължи договора на предшественика на Сантош - Чеслав Михниевич, след като достигна фазата на елиминациите на Световно за първи път от 36 години. Договорът му изтече на 31 декември.