Компанията майка на "Фейсбук" - "Мета" - ще възстанови личния акаунт на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в мрежата след двегодишно прекъсване заради щурма срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., предадоха световните агенции.

"Мета" възстановява акаунтите на Тръмп и във Фейсбук, и в Инстаграм през следващите седмици, посочва Ройтерс.

В публикация в блога си компанията заяви, че въвежда "нови предпазни мерки", за да гарантира, че няма да има "рецидивисти", нарушаващи правилата ѝ, отбелязва Асошиейтед прес.

"В случай че г-н Тръмп отново публикува съдържание, което е в разрез с правилата, то ще бъде премахнато, а той ще бъде временно лишен от достъп за период от месец до две години в зависимост от това колко тежко е нарушението", заяви компанията, базирана в Менло Парк, щата Калифорния, информира БТА.

В пост в своята социална мрежа "Трут соушъл" (Truth Social) Тръмп разкритикува решението да бъде премахнат профила му във Фейсбук.

"ФЕЙСБУК, който изгуби милиарди долари, откакто свали от платформата си мен, вашия любим президент, току-що обяви, че възстановява профила ми. Подобно нещо не бива да се случва никога вече на действащ президент или на който и да било друг, който не заслужава отмъщение!", написа той.

Акаунтите на Тръмп бяха блокирани на 7 януари 2021 г., ден след щурма на Капитолия от негови привърженици, при който имаше жертви. Други социални медии също го изхвърлиха действащия президент от платформите си, макар че след като Илон Мъск пое наскоро компанията, профилът му в "Туитър" беше възстановен. Тръмп обаче не е писал постове в "Туитър" оттогава.

Откакто основните социални медии премахнаха акаунтите му в мрежите си, Тръмп разчита на своята социална мрежа "Трут соушъл", която създаде, след като беше блокиран от Туитър.

Бившият президент обяви, че ще се кандидатира отново за Белия през 2024 г., а "Фейсбук" и "Инстаграм" са от ключово значение за набирането на средства, припомня Ройтерс.