Видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски в сряда беше излъчено по телевизията в Белгородска област на Русия, както и в Краснодарския край, анексирания Крим и Севастопол. Това съобщава Радио "Свобода" на руски език, позовавайки се местни канали в Телеграм. Според очевидци речта на Зеленски се е появила на екраните вместо обичайната програма на руските телевизионни канали като СТС и ТНТ.

Съдейки по видеозаписите, обичайното президентско обръщение е излъчено на украински без превод на руски. Сигналът периодично е изчезвал и се е възстановявал.

Олег Крючков, съветник на ръководителя на Крим по информационната политика, обясни появата на украинския президент в ефир с хакване, извършено с подкрепата на Съединените щати.

„Още в началото на специалната операция американците предоставиха на украинските специални служби достъп до всички програмни кодове на най-популярните разпространители, чрез които телевизионните канали излъчват в интернет. Кабелните оператори често вземат сигнал от мрежата. Когато стане лошо на фронта, украинците прекъсват предаването в интернет", се казва в коментара на Крючков, цитиран от руския интернет портал РБК. Белгородските власти съобщиха за неразрешена подмяна на сигнала от сателита.