Фондът за защита на националното историческо наследство се обърна към ръководителя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин с молба да разследва актьора и продуцент Семьон Слепаков заради негова песен за смъртта на руски войник във войната в Украйна, предаде ТАСС, цитирана от руската версия на "Свободна Европа". Организацията смята, че Слепаков е дискредитирал руските въоръжени сили. 

Ден по-рано фондът се обърна към министъра на правосъдието Константин Чуйченко с искане да обяви Слепаков за "чуждестранен агент". Султан Хамзаев, член на комисията по сигурността и борбата с корупцията на Държавната дума, призова за лишаването на Семьон Слепаков от руско гражданство.

В началото на януари Хамзаев поиска от Следствения комитет да образува дело срещу актьора Артур Смолянинов. Причината - в интервю за "Новая газета. Европа" той споделя, че ако бъде принуден да участва във войната, ще се бие на страната на Украйна. На следващия ден ръководителят на отдела Александър Бастрикин инструктира да започне наказателно дело срещу актьора.

През пролетта Слепаков се обърна към руския президент Владимир Путин и призова да се прекрати войната в Украйна. Според съобщения в медиите в момента актьорът живее в Израел.

В "Приспивна песен" майка съжалява, че момчето ѝ Ванюша е само на 3 години и не може да отиде на война. Тя му разказва за двамата му по-големи братя. Средният бил "предател" - бил IT специалист и заминал за Европа. Големият обаче цели 9 месеца защитавал Русия в "специалната военна операция" и сега са направили хубава оградка на гроба му и "кметът обещал красив паметник".  Майката пее на сина си колко е хубаво да умреш в тази война. Накрая песента завършва така:

"Може и да съм лоша майка, сине,  но затова пък съм велика държава".

Миналото лято медии съобщиха за съществуването на списък със "забранени в Русия творци", които се противопоставят на войната в Украйна. В него присъстват повече от петдесет имена. Много музиканти са изправени пред отмяна на концерти в Русия. Фондът за защита на историческото наследство по-рано се обърна към Държавната дума с предложение за конфискуване в полза на държавата имуществото на граждани, включени в регистъра на "чуждестранните агенти".