"Ние ще направим всичко възможно следващият парламент да бъде работещ парламент, а не като този".

Така лидерът на "Има такъв народ" Станислав (Слави) Трифонов, който безпрецедентно организира пресконференция, на която сам се яви и отговаря на журналистически въпроси над час, избегна всички въпроси около това с кого, ако ИТН влезе в следващия парламент, би се коалирала, работтила, подкрепила.

"Защо вече не изключвате ГЕРБ и ДПС?" - бе попитан на финала след поредицата неуспешни опити на медиите да изтръгнат отговор. "А кой ви каза, че ги изключваме?", отвърна Трифонов и обяви край на пресконференцията. Припомняме, че ИТН влезе в политиката със заявката, че ще детронира ГЕРБ и никога няма да партнира с партията на Бойко Борисов и с Движението.

"Трябва да гадая, ще ви отговоря като минат изборите" - отвърна още Трифонов на сходен въпрос.

На днешната пресконференция се разбра още, че: ИТН смята, че ще влезе в следващото Народно събрание, като се уповава на социологическо проучване от авторитетна агенция. Партията, която организира референдум за партийна субсидия от 1 лев, сега не смята да връща 8-те лева, които й се полагат по закон. По въпросите за искания от нея референдум, чиято цел е промяна във формата на управление от парламентарна към президентска република, работел екип от юристи - "Иван, Драган и Петкан", а може ли Трифонов да покаже sms-a, за който сам твърдеше, че му е изпратил Кирил Петков след ареста на Борисов - не, не може. Сменил си апарата.

От ИТН започнаха с представянето на данни от социологическо проучване, възложено на международната агенция IPSOS ("третата по големина в света"). То трябваше да покаже, че българите подкрепят инициативата на партията, която събира подписи за референдум за свикване на Велико народно събрание, което да направи държавата президентска република. Става въпрос за интервюта по телефона с 1000 пълнолетни, в периода 19 декември м.г.-10 януари т.г.

От него излизало, че 26,1% са удовлетворени от демокрацията в България в момента,  73% - не. 87% на сто не вярват в НС, 70% - в Министерския съвет, 66% - в прокуратурата. Но пък висок кредит на доверие 61% - имало в президента. 45% биха искали разширяване на президентските правомощия, 43% - да останат както сега. 

От изследването излиза, че са поравно тези, които искат или не промяна във формата на управление (с лек превес на първите) - 50% на сто срещу 46%. 44% биха се подписали в подписката, 46% - не. 53% на сто харесвали идеята за референдума.

Цитирани бяха и електорални нагласи. 25% щели да гласуват за ГЕРБ, 17,3% за "Продължаваме промяната", 11,9% - за "Демократична България", 11,7% за "Възраждане", 10,6% за БСП, 8,5% за ИТН и едва 3,5% за ДПС (последният резултат бе обяснен с това, че понеже изследването било национално, а за движението гласували само в няколко района, както и в Турция (която не е мерена), то резултатът не можел да се отрази обективно).

Последваха въпросите, първият от които беше в какви отношения е Трифонов с президента Румен Радев, обсъждали ли са референдума. На което Трифонов отвърна как се запознал с Радев - когато бивш американски посланик му подарил полет с F-16 и в авиобазата видял човек, пред когото колегите му пилоти се "изпънаха". Не били разговаряли откакто станал президент.

"Кои са юристите, които ви съветват (за референдума)?" - бе попитан още лидерът.

"Имаме екип от специалисти по конституционно право. Единият се казва Иван, другият Драган, а третият Петкан. Защо трябва да ви казваме как се казват?" - бе отговорът.

Последва: "Защо ИТН взима вече пълния размер на субсидията си?". Тук Трифонов тръгна да обяснява как е върнал на държавата 4 милиона лева (разлика между субсидията от 8 лв. - както е по закон - и 1 лев, както от ИТН искаха), като не отговори на въпроса. Но се намеси заместникът му Тошко Йорданов.

"Субсидията в момента ни е в пъти по-малка и това, което сметнем, че не ни е нужно за партийна дейност и ако сметнем за нужно - ще ги дарим за някаква кауза. Тука е решение вътре в ИТН. Ако вървим по закон, колежке, може би трябва да изнаглеем и да си поискаме парите (4-те милиона). В момента субсидията ни е малка, колкото трябва за дейността ни, ще използваме, ако има нещо отгоре...".

Грешки Трифонов не отчете. "Смятам, че промяната в резултатите на ИТН е свързана с неудовлетворени очаквания от това, което хората ни възложиха. Не можахме да направим правителство, защото другите ни отказаха", коментира Трифонов изборния крах на партията му.

А за внезапното решение най-сетне да подаде имуществена декларация коментира, че сгрешил. Защото въпреки че от 20 години бил обект на интерес от жълтии медии, не бил свикнал с това. КПКОНПИ му била правила проверки, правела му и сега. Но какво и колко притежава, Трифонов отказа да каже на медиите. Щели да видят с публикуването на декларацията (само последната такава, предните остават мистерия - б.р.).