Новак Джокович е на десети финал на Откритото първенство на Австралия по тенис и в неделя ще спори за рекордна десета титла там. На полуфинал, в който интересен бе само първият сет, сърбинът срази Томи Пол (САЩ) - 7:5, 6:1, 6:2.

В спора да титлата Ноле ще срещне Стефанос Циципас, който надви Карен Хачанов със 7:6(2), 6:4, 6:7(6), 6:3 за близо 3 часа и половина в далеч по-оспорван сблъсък.

Джокович и Циципас досега са играли само веднъж на финал на турнир от Шлема - това се случи през 2021 г., когато Жокера спечели титлата на "Ролан Гарос" в пет сета след обрат от 0:2.

За Циципас това е и единственото участие в мач за трофей на Мейджър турнир до момента. В официални мачове досега двамата са се срещали 12 пъти, като предимството на сърбина е убедително - 10:2.

Бащата на Новак Джокович Сърджан не присъства на полуфинала на сина си днес, за да избегне по-нататъшни "разриви", предаде Франс прес.

Изявлението дойде часове преди сблъсъка, след като видеоклип на проруски акаунт в YouTube показа бащата на Новак с човек, държащ руско знаме с образа на Путин.

Австралийската федерация по тенис, която е организатор на Откритото първенство на страната, отправи предупреждение към  Джокович-баща и семейството му да се въздържат от показване на руския флаг и прояви на политическа пропаганда.

Завчера Джокович се класира за полуфинал след победа над Андрей Рубльов с 6:1, 6:2, 6:4. След мача Сърджан Джокович, заедно с руски фенове, са скандирали руско-сръбски лозунги, а също така са се снимали с привърженици, носещи флагове на страната, включително с образа на президента Владимир Путин и на символа "Z", който се свързва с руската офанзива в Украйна.