Трима души на 50, 48 и 37 г. са привлечени за незакона банкова дейност (лихварство) след вчерашната акция на МВР и прокуратура във видинския кв. "Нов път". Най-възрастният, който бил и лидер на организираната престъпна група, ще отговаря и за изнудване.

Това обявиха на брифинг от държавното обвинение днес.

Както и Клуб Z писа, вчера имаше масирана операция срещу въпросните тартори в махалата на крайдунавския град. Интересно е, че делото е още от януари 2022 г. с постановление на несъществуващата вече Специализирана прокуратура.

"... От 2015 г. до настоящия момент структурираното трайно сдружение основно се занимавало с незаконна банкова дейност на територията на област Видин. За събиране на дългове участниците му упражнявали изнудване, принуда, както и други силови методи спрямо техните длъжници."

Засега има свидетел, че въпросният тартор - М. Ц. го принудил да се разпореди с 2000 лв.

"Установено е, че са давани средства с уговорена лихва в изключително висок размер. Така се е получавало, че в началото на месеца се взима една сума, а накрая трябва да се връща сума в двоен, троен размер", каза пред медии днес Ваня Ненкова, окръжен прокурор на Видин.

Обвинителите ще им искат от съда задържане под стража.

Ето и оригиналното съобщение на прокуратурата:

Окръжна прокуратура – Видин ръководи разследване на незаконна банкова дейност, извършвана от организирана престъпна група

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр. ал. 2 и по чл. 252, ал. 1 от НК.

Досъдебното производство е било образувано през м. януари 2022 г. с постановление на Специализираната прокуратура за престъпна дейност, извършвана от организирана престъпна група, създадена с користна цел. След закриването на специализираните структури делото е прието по компетентност от Окръжна прокуратура – Видин.

В хода на разследването са събрани доказателства, че от 2015 г. до настоящия момент структурираното трайно сдружение основно се занимавало с незаконна банкова дейност на територията на област Видин. За събиране на дългове участниците му упражнявали изнудване, принуда, както и други силови методи спрямо техните длъжници.

По делото са проведени разпити на свидетели, извършени са разпознавания и други действия по разследването.

Установена е съпричастността към дейността на организираната престъпна група на лицата М.Ц. (на 50 години), П.Ц. (на 48 години) и Р.С. (на 37 години).

В обитаваните от тях жилища, ползваните дворни места и прилежащите постройки е извършено претърсване и изземване.

Единият от обвиняемите – М.Ц., е привлечен към наказателна отговорност и за изнудване – престъпление по чл. 213а, ал. 2, т. 4, вр. ал. 1 от НК. Събрани са доказателства за това, че той е принудил едно лице да се разпореди с парична сума в размер на 2000 лева и го заплашил.

С постановление на наблюдаващия прокурор тримата са привлечени в качеството на обвиняеми по водено досъдебно производство r са задържани за срок до 72 часа.

Предстои внасяне в съда на искане за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите.