Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закана с убийство, отправена спрямо пребития Християн Пендиков в Охрид, съобщи за БГНЕС говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Християн Пендиков е депозирал сигнал до органите на ГДБОП – МВР за това, че спрямо него е отправено заплашително съобщение на македонски език в приложение в социална мрежа, както и че в интернет се публикуват негови снимки с призиви за насилие срещу него.

Наблюдаващ прокурор е възложил извършването на проверка от органите на ГДБОП - МВР.

Както е известно, Пендиков е в болница у нас след нанесения му тежък побой.

"Прокуратурата на Република България превърна в своя кауза противодействието на престъпленията, извършени от омраза, срещу което се изправя и цялата европейска общност", коментира още говорителката на главния прокурор

Същевременно БТА цитира интервю на вътрешния министър на РСМ Оливер Спасовски, който призовава "всички за мирно, достойно отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев".

Тъй като събитието се очаква с напрежение, той коментира в интервю за предаването "Сутрешен печат",  че "държавата, МВР и службите за сигурност работят, за да осигурят спокойно преминаване на честването".

По думите му, сформиран е и специален щаб и не е нужно да се организират блокади на пътища или нощни дежурства на гроба на Гоце Делчев, каквито призиви се разпространяват в социалните мрежи.

Медиите в Република Северна Македония - "Слободен печат", "Плусинфо", "Инфо 24", "Нетпрес", "Вечер", телевизиите Канал 5 и Сител и други сайтове разпространиха този призив "към всички родолюбци" да дойдат с камиони, трактори, автомобили и да блокират пътя край Куманово на 4 февруари, когато се очаква български граждани да тръгнат за Скопие, за да се поклонят на гроба на Гоце Делчев.

„Като МВР категорично няма да допуснем унижение на македонския народ и държава, поне не от някой, който идва отвън.

Ние сме народ, който е гостоприемен, който умее да показва чест и уважение, но тази чест и уважение трябва да ни се връща. Няма да позволим някой да дойде в дома ни, за да ни унижи.

В тази част институциите работят и събират информация”, подчерта Спасовски.

Отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев беше обявено за събитие с висок риск за сигурността по време на Съвета да сигурност, който президентът на страната Стево Пендаровски свика в понеделник.