Демократична България" и "Продължаваме промяната" ще внесат днес жалба в Конституционния съд срещу промените в Изборния кодекс, с които бе върната хартиената бюлетина, а машинното гласуване на практика бе унищожено. Тези промени бяха приети  с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Двете формации възразяват срещу "неравнопоставеното третиране" на гражданите, практическото заличаване на машинното гласуване и отмяната на избора на хората как да гласуват, както и срещу начина, по който бяха прокарани промените.

С промените машините бяха превърнати в принтери на бюлетини, които отново ще бъдат броени от секционните комисии. Формално гражданите могат да избират как да гласуват, но реално машинното отчитане на вота отпадна.

Срещу промените има и други възражения, като например това, че нарушават тайната на вота, тъй като ако много малко граждани в една секция са избрали да гласуват по единия или другия метод, то ще може да се проследи и за кого са гласували.

Промените бяха приети след ударни среднощни заседания на парламента, каквито нямаше по промените в НПК например, с които се въвежда механизъм за отзоваване на главния прокурор. Напротив, те бяха отлагани до последно, за да е сигурно, че няма да бъдат приети и на второ четене, макар днес да минайа на първо. Парламентът приключва работа другата седмица.

След внасянето на жалбата съдът не разполага с конкретен срок, в който да се произнесе. Това означава, че решение по казуса може да има и чак след предсрочните избори на 2 април. Единственото условие е то да бъде взето с мнозинство от повече от половината от всички съдии, т.е. минимум 6 души, тъй като в момента съставът им е непопълнен и те са общо 11.

Съдът обаче вероятно ще се е произнесъл до местните избори през есента.