Случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и към всичко българско. И затова е изключително важно този път властите в Република Северна Македония ясно да заявят, че това е престъпление от омраза - не е битов скандал, не е криминален случай. Това каза президентът Румен Радев, който е в Перник за фестивала "Сурва".

"Защото неиздирените и ненаказани много случаи на системен тормоз над хората с българско съмосъзнание, водят до такива случаи на физическо насилие и ескалация. В понеделник там отиват министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и нашият посланик, за да поискат от македонските власти ясно да заявят какви мерки предприемат, за да се чувстват македонските българи защитени и свободни.

Това не е въпрос само за история и език, а и за елементарни човешки права", каза президентът.

И допълни, че очаква съвсем скоро македонските българи да бъдат вписани в конституцията.

Президентът призова за консолидация на усилията, за да се използват всички европейски механизми, за да се реши веднъж завинаги този проблем.

Министър-председателят Гълъб Донев проведе телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщи правителствената пресслужба. Двамата обсъдиха необходимостта от спокойно и безпроблемно протичане на предстоящите чествания на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

В понеделник вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен Тончев ще имат работна среща със своите колеги в Скопие за уточняване на съвместните действия за гарантиране на спокойна и сигурна среда за честванията на 4-ти февруари

Двамата премиери обсъдиха и ползите от по-задълбочено взаимодействие между двете държави в сферата на сигурността и особено в случаите на криминални прояви или при заплахи срещу граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

В разговора Гълъб Донев отново припомни очакването на страната ни Република Северна Македония да предприеме необходимите действия за прекратяване на говора и престъпленията от омраза, както и за зачитане на правата на македонските българи.

Случаят с побоя над Християн Пендиков, секретар на сдружението "Цар Борис Трети" в Охрид, е част от хибридната война срещу Северна Македония, каза в интервю за "Сутрешна преса" министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски, според когото "и биячите, и битият са от една група". Това съобщава БТА.

"Това доказва тази хибридна война. Държавата реагира на всяко криминално действие и в нито един момент, нито един гражданин, независимо от национална, религиозна, политическа или друга принадлежност не може да бъде физически нападан и малтретиран. Държавата категорично ще се противопостави на това и ще предприеме същите мерки, каквито взема в случая.

Въпреки че се опитват да ни кажат, че държавата не взема мерки за определена категория граждани и че не води ефективни разследвания, което не е вярно", каза Спасовски.

Спасовски смята, че последните събития са "част от един по-мащабен сценарий, зад който стоят определени безотговорни политици", които не желаят в региона да има добри отношения и че не само в Република Северна Македония, а във всички държави има сили, които се противопоставят на обединяването на Европа.

По конкретния случай с побоя над Християн Пендиков, според Спасовски се разпространяват много фалшиви новини, а именно, че полицията или здравеопазването в страната не са реагирали.

"Веднага след подадения сигнал (за побоя над Пендиков), полицаи отидоха в болницата, за да видят какво се случва, да вземат показания. В многопрофилната болница (в Охрид), са взети мерки за първоначалното обгрижване на пациента и отпътуването му до болницата по травматология "Свети Еразмо".

Македонската общественост трябва да знае това, за да не бъдем манипулирани поради липса на информация. Ясни са ми манипулациите, които се цели да бъдат направени отвън или отвътре. Нарушаването на междудържавните, на междуетническите отношения в страната няма да допринесе с нищо, това е политика за кратък срок", каза Спасовски.

Според него и транспортирането на Пендиков за лечение в България е сценарий, "с който да се покаже грижа, а същото и по-добро може да се получи в институциите на Република Северна Македония".

"Ние ще направим нашата част. Не трябва да се поддаваме на провокации от никоя страна, които ще нарушат нашите междудържавни отношения, които ще нарушат пътя ни към ЕС. Въпреки че смятам, че държавата трябва сериозно да реагира и да отговори на всяка провокация и обида към македонския народ и македонската държава",  каза Спасовски.

Президентът Стево Пендаровски пък коментира промените в Конституцията, които Скопие трябва да направи, за да започне преговори с ЕС. Те касаят вписването на българите като държавотворен народ, заедно с останалите народи в Северна Македония.

"Конституционните промени скоро трябва да бъдат на дневен ред в Северна Македония и в този контекст се нуждаем от атмосфера, в която всички проевропейски сили да могат да се обединят и да извършат тези промени. Този процес няма да е лесен и всяка по-нататъшна провокация или атака срещу нашата идентичност само ще го усложни допълнително.

С други думи, необходима е стабилна среда и предвидимост по европейския път", казва пред представителите на дипломатическия корпус в Република Северна Македония Пендаровски на традиционния годишен прием, състоял се вчера в Скопие.

Информация и видео от обръщението на Пендаровски пред дипломатите бе разпространено днес от прессекретариата на президента на Северна Македония.

"Не трябва да забравяме, че европейската интеграция за нас не означава само добросъседски отношения, но и икономически напредък, сериозни реформи и реална, а не риторична борба с високата корупция”, каза Пендаровски, който очерта предизвикателствата пред страната през настоящата година.

Пендаровски заяви, че през 2023 г. в Северна Македония предстоят посещения на "поне трима президенти от региона и Европа", през годината вече има договорени "няколко двустранни и многостранни посещения", а целта му е външната политика на Северна Македония да се провежда прозрачно и в интерес на общите демократични ценности.

"Ние принадлежим към поколение политици, които са изправени пред не толкова лесната задача да определят очертанията на европейския ред, в който нашите граждани ще живеят, когато войната и страданията в Украйна приключат.

Нашият отговор днес на трагичните събития в Украйна говори за това как си представяме Европа и света след края на тази война. Мирът и освобождението на Украйна е приоритет, който няма алтернатива. Чрез нашето председателство на ОССЕ тази година ние ще се опитаме да дадем принос в този смисъл, заедно с всички останали субекти", подчертава Пендаровски.

Според него "декларативните ангажименти трябва да бъдат заменени със смели решения, независимо дали става въпрос за военна и хуманитарна помощ за Украйна, за разширяването на Европейския съюз или за сигурността и икономическия прогрес на цялото европейско пространство", а в рамките на своите компетентности ще се стреми Северна Македония да продължи по пътя на европейската интеграция, диалога и сътрудничеството с всички свои съседи.

Според позицията на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ случващото се между България и Република Северна Македония е сериозен провал на всичко, което правителството на Република Северна Македония е приело и подписало, а резултатът е "студена война в смисъл на студени дипломатически отношения между две държави".

"Това се случва, когато едната страна е без стратегия, без планирани стъпки и лесно приема всичко, което се иска от нея. Тогава се губи достойнството", каза говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски в отговор на журналистически въпрос за ситуацията между двете държави, в която в Северна Македония трябва да бъдат направени конституционни промени.

Стоилковски повтори тезата на председателя на партията Християн Мицкоски, че "правителството и президентът играят ролята на анализатори" и коментират ситуацията, без да действат.

"Потвърждава се нашата теза, че конституционните промени не са последната отстъпка, която се иска от нас. Това отваря дилеми дали това правителство е обещавало много повече, което българската страна иска сега. И основната причина, поради която правителството се държи така, е само защото правят компромиси с всичко и всичко, защото не са чисти и честни и са потънали до шия в престъпност и корупция", каза Стоилковски, припомняйки настояването на ВМРО-ДПМНЕ за предсрочни избори.