Предложения на ГЕРБ и "Български възход", направени между двете четения в проекта за промени в Кодекса за застраховането, може да се окажат спирачка пред влизането на България в еврозоната. Това става ясно от официално писмо на Европейския орган по застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) до представители на Министерство на финансите, с което Клуб Z разполага. В него е ясно написано, че при приемането си в т.нар. чакалня на еврозоната - механизмът ERM II, страната ни е поела ангажимент да спази общите европейски разпоредби за т.нар. "Зелена карта" и че допълнителни текстове, като предложените, може да се разглеждат "като сблъсък с целите на ERMII и ангажимента, който имаше за цел да разреши проблемите със системата "Зелена карта", довели до мониторинг от страна на Съвета на бюрата".  Неспазването на целите на ERM II може да се приеме за негатив и да послужи като аргумент във вреда на България. 

За какво става дума? 

Преди няколко години България се оказа в центъра на пореден европейски скандал, след като стана ясно, че две от големите застрахователни фирми у нас - "ДаллБогг: живот и здраве" и "Лев инс", имат неизплатени суми за обезщетения по системата "Зелена карта" в размер на няколко десетки милиона евро. В кюпа бяха и други фирми, но тези две бяха особено видими, заради големите суми. Казусът стигна до високите етажи в Брюксел и Съвета на бюрата наложи мониторинг на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Впоследствие бяха направени промени и задълженията - изчистени. България от своя страна пое ангажимент да спазва правилата на Съвета на бюрата при влизането си в ERMII, а този ангажимент се наблюдава именно от EIOPA. Мнението на институцията е важно, защото Европейската комисия ще се допита до нея при вземането на решението за приемането ни във валутния съюз. 

Сега Кодексът бе отворен по предложение на Министерство на финансите, което искаше да регламентира основния принцип на системата "Зелена карта" - първо да минава плащането за щетата, а след това да идва оспорването, ако такова има. Това гарантира, че няма да има компании, които отказват да изпълнят своя ангажимент след инциденти на свои клиенти в чужбина. 

В добавката от страна на ГЕРБ и "Български възход" обаче е дописано, че ще се иска представяне на "валидност на претенцията, включително банково извлечение за плащане на увреденото лице или неговите наследници". На практика - обезсмисляне на генералната идея на системата. Интересното е, че изданието "Капитал" в материал от преди няколко дни забелязва, че предположенията на ГЕРБ и "Български възход" са буквално идентични, включително и с правописните си грешки. Според вносителите така би трябвало да се преборят опитите за застрахователни измами.  

Писмото 

Очевидно някой във финансовото министерство все пак е водил комуникация по темата с EIOPA, защото преди дни оттам пристига писмото, за което разказахме. В него ясно е посочено, че Съвета на бюрата няма подобни текстове записани в своите вътрешните правила, няма ги и никоя друга страна членка. Пише и че не се очакват подобни изменения, тъй като до момента не е имало проблеми с други застрахователи от страни-членки. 

Освен това пише, че въвеждането на такова законодателство, освен, че ще възпрепятства изпълнението на задълженията, поети по ERMII, може да направи така, че в бъдеще проблемите на един-двама застрахователи да се повторят с всички други такива компании, участващи в системата "Зелена карта". 

Подобно е и мнението на българското министерство на финансите, което в отговори до "Капитал" пише: 

"Считаме, че ако законопроектът бъде приет с предложената от народните представители добавка, становището на Европейската комисия по него би било негативно, тъй като добавеният текст противоречи на последващите ангажименти на Република България след присъединяването към ERM II за гарантиране на правилното функциониране на системата "Зелена карта" в България. Тази добавка на практика би легализирала неспазването на Вътрешните правила на Съвета на бюрата от страна на НББАЗ, което е обратно на поетите от България ангажименти."

Гласуванията

Интересното е, че първоначалното предложение на Министерство на финансите минава безпроблемно в комисията по икономика и на първо четене през залата на Народното събрание. Против са само "Възраждане, БСП и "Български възход", тоест - ГЕРБ първо подкрепя просто идеята на МФ. 

Още на другия ден обаче депутатите в партията на Бойко Борисов правят новите си предложения, а малко по-късно това правят и от "Български възход".