Иван Белишки остава  в ареста с постоянна мярка задържане под стража за закана за убийство.  Това постанови Софийският районен съд (тъй като деянието е леко, се гледа от най-низшата инстанция, б.р.).

От съобщението на прокуратурата излиза, че деянията му са две - той е заплашил депутата от "Възраждане" Стоян Таслаков веднъж на 17 януари и втори път - преди три дни, на 24-и. Като втория път е насочил пистолет към него.

Съдът се е съгласил с доводите на наблюдаващия прокурор, че обвиняемият, който е виден "кримигерой", може да извърши друго престъпление.

При задържането си завчера обаче Белишки твърдеше обратното - че народният представител от "Възраждане" го е ударил пред входа. Той бе откаран с линейка в болница заради очевидни наранявания по лицето.

„Не съм заплашвал. Стоян Таслаков ме удари пред входа. Има камери, чакаме да приключи досъдебното производство“, обясни Белишки тогава.

Самият Таслаков написа "мачовски" статус във фейсбук: "Справих се с нападателя. Той има повече поражения."

Решението на съда може да бъде обжалвано пред по-горната инстанция - СГС.

Ето и съобщението на прокуратурата:

По искане на Софийска районна прокуратура, съдът задържа под стража И.Б. за закана с убийство

По искане на Софийска районна прокуратура, съдът задържа под стража 23-годишен мъж за закана с убийство при условията на продължавано престъпление с две деяния.

И.Б. е обвинен за това, че на 17.01.2023 г. и на 24.01.2023 г. на ул. „Царево село“ в гр. София се заканил с убийство на С.Т., като втория път е насочил пистолет срещу С.Т.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. И.Б. бе задържан за срок до 72 часа.

Днес, 27.01.2023 г., състава на Софийски районен съд се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор, че обвиняемият може да извърши друго престъпление и постанови спрямо И.Б. най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

Мярката подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.