Западните страни, които предоставят оръжия и пари за подпомагане на Украйна във войната ѝ с Русия, вече са станали активни участници в конфликта, заяви днес унгарският премиер, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В интервю за унгарското държавно радио Виктор Орбан заяви, че решението на Германия от сряда да изпрати 14 танка „Леопард 2А6“  на Украйна е емблематично за нарастващата роля на западните страни във войната, която навлезе в 12-тия си месец.

Вместо да въоръжава Украйна, Западът трябва да се стреми към "прекратяване на огъня и мирни преговори", каза Орбан, без да дава подробности какво според него биха означавали тези преговори за бъдещата териториална цялост на Украйна.

„Всичко започна с това, че германците казаха, че са готови да изпратят каски, защото не биха изпратили смъртоносни средства във войната, тъй като това би означавало участие в нея. Оттам се започна", каза Орбан. "Сега сме на ниво бойни танкове, а те вече говорят за самолети".

Орбан, който отказва да изпрати оръжия на съседна Украйна и възпрепятства някои усилия на Европейския съюз да предостави пакети с помощи на Киев, постоянно се обявява срещу санкциите на ЕС срещу Москва и представя страните, които помагат на Украйна, като такива, които са "на страната на войната", отбелязва агенцията.

Орбан днес заяви, че за въвличане на Унгария във войната в Украйна "не може да става и дума, докато аз съм министър-председател", но смята, че за други страни в Европа е твърде късно.

„Останалите не само са в опасност, те вече са пометени", каза той. "Ако изпращаш оръжия, ако финансираш целия годишен бюджет на една от воюващите страни, ако обещаваш все повече и повече оръжия, все по-модерни оръжия, тогава можеш да говориш каквото си искаш. Без значение какво казвате, вие сте във войната,“ заяви унгарският премиер.

Унгария ще наложи вето на всякакви санкции на Европейския съюз срещу Русия, засягащи ядрената енергетика, каза днес по държавното радио унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Украйна призова ЕС да включи руската държавна компания за ядрена енергетика "Росатом" в санкционния си списък, но Унгария, където има построена от Русия атомна електроцентрала, която Будапеща планира да разшири с помощта на "Росатом", блокира подобно решение.

Орбан повтори в интервю, че върху санкциите в областта на ядрената енергетика "очевидно трябва да се наложи вето".

"Няма да позволим планът за включване на ядрената енергетика в санкционния списък да се осъществи", каза унгарският премиер и добави: "За това не може да става и дума".

Унгария, която е страна членка на ЕС, неведнъж е критикувала санкциите на блока срещу Русия, въведени заради руската инвазия в Украйна, и казва, че те не успяват сериозно да засегнат Русия, докато създават риск за разрушаване на европейската икономика.

Западът не е въвеждал санкции срещу "Росатом" от началото на войната в Украйна.

Унгарската АЕЦ "Пакш" разполага с четири малки, произведени в Русия реакторa ВВЕР 440 с общ капацитет близо 2000 мегавата, които влизат в експлоатация между 1982 и 1987 г.

Тази електроцентрала произвежда близо половината от електроенергията в Унгария и получава ядрено гориво от Русия.

Съгласно споразумение с Русия от 2014 г. Унгария планира да разшири АЕЦ "Пакш" с още два произведени в Русия реактора с капацитет 1200 мегавата всеки.

Украинското външно министерство ще привика посланика на Унгария, за да се оплаче от "напълно неприемливо" изказване на премиера Виктор Орбан относно Украйна, предаде Ройтерс.

Въпросното изказване на Орбан бележи нов спад в отношенията между двете страни, отбелязва британската агенция. Унгария многократно критикува санкциите на ЕС срещу Русия, като посочваше, че те не са успели да отслабят значително Москва, а само създават риск от разрушаване на европейската икономика.

Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство, написа във "Фейсбук", че унгарският премиер е нарекъл пред журналисти Украйна ничия земя и я е сравнил с Афганистан.

"Подобни твърдения са напълно недопустими. Будапеща продължава да се движи по един обмислен курс, насочен към унищожаването на унгарско-украинските отношения", категоричен бе Николенко. "Унгарският посланик ще бъде привикан в украинското външно министерство за откровен разговор. Ние запазваме правото си да предприемем ответни мерки", допълни той.