Руснаците са докарали в Украйна гумени "танкове", които се надуват на позиция. Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, цитиран от сайта "Гордон" и показа снимки на изпуснати вражески "бронирани машини".

„Руската армия е „издухана“ в посока Запорожие. Докато нашите партньори координират доставките на танкове за Украйна, окупационната армия също увеличава присъствието на „танкови части“... Но, очевидно, свободният въздух на Казашкият регион не е подходящ за "каучуковите" изделия на окупаторите. Както и за напомпаната бравада на руската армия", се казва в съобщението.

Руските войски имат специални части, които се опитват да заблудят украинските военни, каза началникът на обединения пресцентър на силите за отбрана на Таврическото направление полковник Евгений Ерин, цитират от "Гордон".

"Ние знаехме предварително за тези части, които пристигнаха в тази посока, наблюдавахме действията им, така че това не беше изненада за нас, бяхме готови за това. Сега те активно започнаха дейността си", обясни говорителят.

Съединените щати ще дадат на Украйна танкове Abrams M1A2, които са модернизация на по-старите M1A1. За разлика от предишната версия, която е работела по аналогова система, A2 използва цифрова технология. Това съобщи генералът от американската армията в оставка Робърт Ейбрамс, бивш командващ въоръжените сили на САЩ в Корея, пише CNN. Телевизията отбелязва, че именно в чест на бащата на Робърт Ейбрамс е кръстен американският танк Ейбрамс.

САЩ ще изпратят на Украйна модифицирана версия на своя танк "Ейбрамс", в която липсва "секретната" уранова броня, вероятно поради опасения, че може да попадне в руски ръце, съобщи в. „Дейли телеграф“, цитиран от БТА.

Администрацията на президента Джо Байдън планира да предложи на Киев 31 свои основни бойни танка в по-модерната им конфигурация М1А2, а не по-старата версия А1, която армията съхранява, но ще ги лиши от секретната им бронирана защита, която прави най-новата версия на американската армия толкова смъртоносна.

Според "Политико" федералната политика забранява износа на "Ейбрамс" с класифицирано бронирано оборудване, използвано от американската армия, които включват обеднен уран - изключително плътен и понякога летлив метал.

Композитните бронирани пакети с обеднен уран, използвани от САЩ, са строго класифицирани. Разработването на първоначалната версия, често наричана просто "тежка броня" или "специална броня", се извършва в рамките на свръхсекретна Програма за специален достъп (SAP). Чрез допълнителни слоеве от силно изолирани протоколи за сигурност се защитава разкриването на особено чувствителна информация за националната сигурност.

Възможно е Пентагонът да е загрижен за перспективата танкове да бъдат завладени  от Русия и да бъдат копирани защитните технологии.

Варианти на А1 вече са на въоръжение в Австралия, Египет, Ирак, Кувейт, Мароко и Саудитска Арабия, но нито един от тях не разполага с броня с обеднен уран.

Версията А2 обаче има по-усъвършенствано управление от по-старата версия А1, с подобрена оптика за насочване и независим термовизьор, който позволява на командира самостоятелно да сканира за цели при всякакви метеорологични условия и на бойното поле.

Механизмите за управление в А2 също са усъвършенствани и дигитализирани, най-вече с нова "вътрешна информационна система", посочва "Политико", цитирана от БТА.