Български доброволец в екип за хуманитарна помощ в Украйна почина, след като беше ранен по време на обстрел, предаде БНТ.

Саша Андреев е работел за инициативата "Капачки за бъдеще" и е осигурявал генератори за украинците.

Преди дни бусът, който той е шофирал, е ударен от минохвъргачка. Два шрапнела са уцелили Андреев.

"Саша е може би най-опитният като водач, това му беше 11 мисия в Харков. Той беше човекът с най-много опит и аз го познавам. Истината е, че не би взел непремерен риск, но истината е, че там ситуацията много бързо се променя. Място, където до вчера е било сигурно не означава, че днес е сигурно", каза пред БНТ Ангел Пилев, доброволец в Украйна.

"Саша, нека да кажа, че, сваляйки го от колата, той още говореше, беше контактен. За около 10 минути успяха само с единия бус, който беше с пробит радиатор... да го закарат в лечебница. Там буквално мога да кажа, че в полеви условия го закърпват, след това са го преместили в болницата в Харков", долави Пилев.

Оперирали го два пъти но състоянието му било тежко и в усложнените условия медиците не успели да го спасят.

Групата е успяла да закара близо 80 генератора на останалите без електричество болници, детски градини, училища и центрове за подкрепа на пострадалите от войната. С бронежилетки в екипа по време на пътуването обаче били само двама души.