Най-големият независим руски новинарски сайт вече е поставен извън закона в Русия, предаде БНТ.

"Медуза" е обявена за "нежелана организация", защото според властите "застрашава конституционния ред и националната сигурност на Руската федерация".

Споделянето на статия от сайта вече е криминално деяние и подлежи на наказание, дори, ако текстът е стар и разпространен в социалните мрежи преди години.

Наказанието може да достигне до 6 години затвор, каза Галина Тимченко, изпълнителен директор на "Медуза", цитирана от БНТ.

"Медуза" един от най-четените и цитирани руски сайтове. Той е създаден през 2014 година в Латвия.

През 2021 година руските власти го обявиха за "чуждестранен агент". През 2022 година сайтът беше блокиран от Федералната служба за надзор на медиите. А сега към досието на "Медуза" в Русия се добавя и "нежелана организация".

"Не бяхме изненадани. Изненадани бяхме, че това се случи толкова късно, защото го очаквахме още от първата минута на войната", допълва Тимченко.

Журналистите от "Медуза" ще продължат да работят от Латвия. Най-голямото притеснение пред редакцията остава - сигурността на читателите и сътрудниците, които живеят предимно в Русия.

От началото на войната "Медуза" е шестата руска медия обявена за "нежелана организация". Да бъде определена като такава призоваваха много руски политици. Сред най-яростните противници на "Медуза" е и създателят на частната военна групировка "Вагнер", отбелязва БНТ.