Кметове на малки населени места от определен регион възпрепятствали прожекциите на документалния филм посветен на юриста и университетски преподавател доцент Кристиан Таков (1965-2017). Причината - сцени от протести, в т.ч. от продължилите над 400 дни протести срещу кабинета "Орешарски" заради избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Това разказва режисьорът на филма Веселин Диманов във фейсбук профила си.

"Днес получих обаждане, за което само предполагах, че евентуално ще ме застигне. И не, не е заплаха, а нещо още по-страшно.  (...)

Днес получих обаждане от разпространители (не искам да споменавам от кой регион на България, за да не злепоставям тях, защото те имаха желание да излъчат филма), които отказаха да ни пуснат, тъй като кметовете на малките населени места виждали проблем със съдържанието на филма – площади, протести, Пеевски и други сюжети. Явно ги притеснява как това би повлияло на зрителите.

 Та, ето на - цензурата ни застигна", написа Диманов.

Филмът е плод на тригодишен труд, в който най-трудната част е била откриването на архива с телевизионните и радио участия на Таков в периода от 1989 до 1991 година. Те са били заличени от фонда на БНТ и БНР заради липса на място и според него е голямо постижение, че с екипа са успели да ги възстановят, разказа Диманов при прожекцията на филма в Бургас.

"Моралът е доброто" е на турне в редица градове в страната и чужбина, като прожекции бяха обявни в Русе, Стара Загора, Шумен, Кюстендил, Хасково, Велико Търново, Перник, Габрово и мн. др. До момента филмът е гледан от близо 14 000 зрители в повече от 20 населени места.