Бившият британски премиер Борис Джонсън твърди, че Владимир Путин му е казал: "Не искам да те нараня, но с ракета, това ще отнеме само минута", в разговор преди руската инвазия в Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА 

Джонсън заяви, че "необикновеният" разговор се е състоял през февруари, след като той е посетил Киев в последен опит да покаже подкрепата на Запада за Украйна на фона на нарастващите опасения от руско нападение.

Джонсън, който в месеците след нахлуването на Русия се превърна в гласовит поддръжник на администрацията на Володимир Зеленски, направи това твърдение в нова поредица за Би Би Си, в която се разглежда как Западът се е борил с Путин в годините, предшестващи войната в Украйна.

Бившият британски премиер, който беше принуден да напусне „Даунинг стрийт“ 10 през септември, направил посещение в Киев в началото на февруари 2022 г., за да предупреди Русия, че нахлуването ще се окаже катастрофално.

Джонсън припомня, че е предупредил Путин, че ще има по-строги западни санкции, ако нареди инвазия в Украйна.

Той допълва, че е казал на руския лидер, че ескалацията ще доведе единствено до увеличаване на подкрепата на западните държави за Украйна, което означава "повече НАТО, а не по-малко НАТО" по границите на Русия.

"Той каза: "Борис, ти казваш, че Украйна няма да се присъедини към НАТО в скоро време. [...] Какво е скоро?", а аз отговорих: "Ами тя няма да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Вие знаете това отлично", разказва Джонсън за разговора с Путин.

"В един момент той ме заплаши и каза: "Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута" или нещо подобно", каза Джонсън. "Смятам, че от много спокойния тон, който той възприе, изглеждаше, че просто се заиграва с моите опити да го накарам да преговаря."

Министърът на отбраната Бен Уолъс също говори за предаването "Путин срещу Запада", което ще се излъчи днес вечерта, за пътуването си до Москва през февруари, когато се опита да постигне пробив и да предотврати война.

Той си спомня, че е разговарял с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, както и с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

"И си спомням, че казах на министър Шойгу "те ще се бият", а той каза: "Майка ми е украинка, няма да се бият!". Той също така каза, че няма намерение да нахлува", каза Уолъс.

Джонсън разказа и как в телефонен разговор със Зеленски му е предложил евакуация на безопасно място, но украинският президент отказал. Това е станало две седмици след руското нахлуване на 24 февруари 2022 г., каза бившият британски премиер.

Реакция от Кремъл: Джонсън лъже

Джонсън лъже, твърдейки, че в телефонен разговор с Владимир Путин в навечерието на нахлуването в Украйна руският президент го е заплашил с ракетен удар, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Песков каза пред репортери, че казаното от Джонсън "е невярно и по-точно е лъжа".

Говорителят поясни, че "не са били отправяни никакви заплахи за ракетни удари".

"Става въпрос или за умишлена лъжа, така че трябва да попитате г-н Джонсън защо е решил да каже това, или за непреднамерена лъжа в резултат на това, че той всъщност не е разбрал за какво е говорел Путин“, добави той.

Песков каза, че Путин е обяснил на Джонсън, че присъединяването на Украйна към западните страни членки на НАТО ще означава разполагане на ракети на САЩ или на НАТО близо до границата с Русия, които ще могат да достигнат Москва само за няколко минути. Затова Песков предполага, че може да е станало недоразумение, което е довело до настоящата "неловка ситуация", добави той.