Министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев не е приел оставката на директора на столичната болница "Св. Иван Рилски" - д-р Дечо Дечев, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Д-р Дечев остава на поста си и ще продължава да ръководи лечебното заведение.

В разговор между министър Меджидиев и д-р Дечев са обсъдени наболели въпроси. Предстоят срещи между ръководството на болницата и Министерството на здравеопазването, на които ще бъдат обсъдени причините за проблемите, възможностите за тяхното разрешаване и бъдещото развитие на лечебното заведение. Министър Меджидиев подкрепя настоящото ръководство на болницата, допълниха от пресслужбата.

По-рано днес лекари, медицински сестри и санитари, организирани от синдикат "Защита", се събраха на протест, в който настояха д-р Дечев да оттегли подадената си молба за напускане.

Молбата си д-р Дечев е подал в началото на януари 2023 г. заради несъгласие с водената политика и липсата на приемственост. За БТА той посочи, че през ноември м.г. е изпратил писмо до Министерството на здравеопазването, в което е посочил проблеми, изискващи спешни действия, но все още няма решения на голяма част от тях.

Имаме уверение от премиера, че до час - час и половина ще имаме отговори на поставените от нас въпроси. Очаква се министър Меджидиев да се върне от отпуск и ще обсъдим въпроса заедно с него, каза директорът на болница „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев пред лекари и медицински сестри, които се събраха в негова подкрепа и с искане той да оттегли подадената си молба за напускане.

Дечев благодари на премиера, че се ангажира лично и изрази предположение, че това, което ще реши, ще бъде в полза на колектива и на болницата. Дечев отново подчерта, че няма политически натиск, "натискът е по-скоро е заради лични интереси на хора, които не са на ниво министър". Болницата е една от болниците за пример в този сектор, нормално е да има персонални апетити към нея. По думите му, някой иска да бъде управител на болница, която е с минимални проблеми спрямо другите болници.

Както и вчера пред БТА, доктор Дечев посочи, че болницата е приключила миналата година с четири милиона печалба и припомни, че след вливането на Белодробната болница в „Св. Иван Рилски“ не са получили никакви средства за капиталови разходи. Вчера пред БТА Дечев заяви, след вливането на Белодробната болница, „Св. Иван Рилски“ със собствени средства е изплатила дълговете им.

Д-р Дечев призова лекарите и медицинските сестри да се върнат на работните си места.

Днес лекари, медицински сестри и санитари изразяват недоволството си със своеобразен протест, в който настояват директорът на болницата „Св. Иван Рилски“ – д-р Дечо Дечев да оттегли подадената от него в началото на януари молба за напускане.

Протестът бе организиран от синдикат "Защита". По думите на синдикалния лидер Красимир Митов в болницата има недоразумения и проблеми с принципала на лечебното заведение, който е Министерството на здравеопазването. Протестиращите искат доктор Дечев да не напуска болницата, каза още Митов и посочи, че това е една от последните държавни болници, която е в добро състояние и продължава да работи нормално.

Митов посочи, че към обяд се очаква да има среща на д-р Дечев с ръководството на Министерството на здравеопазването.

Преди дни д-р Дечев обясни, че един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката. Д-р Дечев каза, че не му е оказван политически натиск да подаде такава молба. Той уточни, че още няма резолюция по молбата му.

Директорът на "Св. Иван Рилски" каза, че е изпратил писмо до Министерството на здравеопазването (МЗ) още през ноември, в което посочва най-спешните за решаване въпроси, свързани с дейността и финансирането на болницата. В писмото си, адресирано до служебния министър Асен Меджидиев, д-р Дечев посочва 11 проблема, за решаването на които се налагат действия от страна на Министерството на здравеопазването. По думите на директора на болницата все още няма решение на всички посочени от него проблеми.  

Според д-р Дечев част от ръководството на МЗ вероятно е против станалото факт наскоро вливане на белодробната болница "Св. София" в болница "Св. Иван Рилски". Вливането на "Св. София" стана на 23 септември 2022 г. Разрешението за новите дейности, които се извършват във вече новата болнична структура, е издадено на 12 декември 2022 г., допълни д-р Дечев. Някои от поставените в писмото до МЗ въпроси са свързани именно с дейността на окрупнената болнична структура.

Белодробната болница имаше милион и половина лева просрочени задължения и двойно повече, които не бяха в просрочие, каза още д-р Дечев. По думите му болница "Св. Иван Рилски" със собствени средства е изплатила тези задължения. Близо 30 на сто от персонала на белодробната болница е напуснал преди вливането, каза още д-р Дечев и допълни, че част от работещите вече са се завърнали и са получили заплати, определени по правилата на "Св. Иван Рилски".

В болницата вече работят 903 човека, като всички получиха по 1000 лв. коледни надбавки, добави д-р Дечев. По думите му средната годишна лекарска заплата в "Св. Иван Рилски" е в диапазона 60 000 - 220 000 лв. Средната месечна заплата на медицинска сестра в болницата е в диапазона 2500 – 6000 лв. Болницата приключи миналата година с печалба, каза още той.