Руските власти не изключват възможността за провеждане на нов кръг от повиквания в рамките на "частичната мобилизация" заради бъдеща мащабна офанзива в Украйна, съобщава в Twitter британското министерство на отбраната, позовавайки се на разузнавателни данни.

В сводката се посочва, че руските граничари не позволяват на киргизки трудови мигранти с два паспорта да напуснат Русия, като казват на мъжете сред тях, че имената им са в списъците за мобилизация.

Освен това на 23 януари Дмитрий Песков, говорителят на руския президент,  заяви, че указът за „частичната мобилизация“ все още е в сила.

„Много е вероятно руското ръководство да продължи да търси начини да отговори на нуждата от голям брой персонал, необходим за подкрепа на голяма офанзива в Украйна в бъдеще, като същевременно минимизира вътрешното недоволство“, пише британското министерство на отбраната.

Китай обвини САЩ за войната в Украйна

Китайското външно министерство обвини САЩ за руската инвазия в Украйна, като заяви, че Вашингтон е създал условия, довели до войната, и осъди изпращането на оръжия, което подклажда конфликта, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"САЩ предизвикаха украинската криза и те са най-значителният фактор, който я подклажда. Те  продължават да продават тежки и смъртоносни оръжия на Украйна, с което удължават и засилват конфликта", заяви Мао Нин, говорителка на китайското външно министерство.

С това тя отговори на въпрос относно твърдения от американска страна, че китайски компании оказват подкрепа на Русия. Говорителката отхвърли въпросните обвинения като "неоснователни подозрения" и "безпочвен шантаж". 

Мао каза, че Пекин "няма да стои настрана и да гледа как САЩ накърняват законните права и интереси на китайските компании".

Дипломатическото напрежение между Китай и САЩ се засили дни преди визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин. Посещението му, насрочено за 5 и 6 февруари, ще бъде първата визита на американски държавен секретар в Китай от 2018 г. насам. 

Говорителката на китайското външно министерство днес предупреди Вашингтон да не прекрачва "червена линия", подкрепяйки Тайван.