САЩ са готови да използват военна сила срещу Иран, за да не му позволят да се сдобие с ядрено оръжие, каза държавният секретар Антъни Блинкън в интервю за телевизия "Ал Арабия", отбелязвайки, че Вашингтон все още предпочита дипломацията като средство за решаване на въпроса.

"Продължаваме да смятаме, че най-ефективният начин да се справим с безпокойството на международната общност от ядрената програма на Иран е чрез дипломация - каза Блинкън. - Дипломацията никога не е изключена. Но президентът Байдън също даде ясно да се разбере, че сме решени Иран да не се сдобие с ядрено оръжие и всяка опция остава на масата, за да се гарантира, че това няма да се случи. Но нашият предпочитан път би бил дипломацията".

Шефът на Международната агенция по атомна енегрия Рафаел Гроси каза миналата седмица, че Иран вече има достатъчно количество високообогатен уран да произведе няколко ядрени оръжия. Това обаче не значи, че той вече ги е произвел.

Преговорите във Виена между Техеран и световните сили за възстановяване на замразената с излизането на САЩ през 2018 г. ядрена сделка са в безизходица. САЩ смятат, че не е моментът сделката да бъде съживявана днес, когато Техеран снабдява Русия с дронове и ракети за войната ѝ против Украйна.

Ирански официални лица казаха, че снощи противовъздушната отбрана на страната е отразила опит за нападение с дронове срещу завод за боеприпаси в град Исфахан. Според Wall Street Journal зад нападението е Израел. САЩ и Израел неотдавна проведоха най-големите си досега съвместни военновъздушни маневри.

"Логиката на войната е неумолима и смъртоносна - написа Подоляк. - И изправя пред тежки сметки авторите и съучастниците... Предупреждавахме ви".

Заради този коментар Иран днес извика украинския шарже д'афер в Техеран, предаде Ройтерс.