Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че няма да изпрати изтребители Ф-16 в Украйна, за да я подпомогне във войната й срещу руските нашественици, съобщава АФП, цитирана от български медии.

"Не", каза президентът на САЩ, попитан от репортери в Белия дом дали подкрепя изпращането на самолети, за които лидерите на Украйна казаха, че оглавяват последния им списък с желани оръжия.

Байдън каза още, че ще посети Полша, ключовият център в продължилите почти година мащабни усилия на Запада да подкрепи войната на Украйна срещу руската инвазия.

"Ще отида в Полша. Не знам обаче кога", каза той пред репортери, които го попитаха кога ще бъде посещението.

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес в Хага, че не изключва по принцип нищо в отговор на въпрос дали Франция би изпратила изтребители на Украйна, ако Киев поиска това. Запитан дали би предоставил френски "Мираж 2000" на Украйна, Макрон предпазливо отвърна, че "нищо не е забранено по принцип". Но после изброи и критериите на Париж в тази насока, предаде АФП.

"По подразбиране нищо не е изключено", каза Макрон и допълни, че засега украинците не са отправили подобно искане. Ако те го направят все пак, то критериите ще са три -  искането да е формулирано от Украйна, тези доставки да не водят до ескалация на конфликта и да не бъдат от естество за поразяване на руска територия, а да помогнат на усилията на Украйна да оказва съпротива срещу Русия и освен това да не бъдат отслабени способностите на френската армия.

Макрон допълни, че в светлината на тези три критерия страната продължава да разглежда случай по случай доставките на предоставяното военно оборудване. Същите критерии Париж поставя и относно евентуално изпращане на танкове "Льоклер".

Макрон съобщи още, че днес в Париж на посещение ще бъде украинският министър на отбраната Олексий Резников. Той ще разговаря със колегата си Себастиан Льокорню.

Нидерландският премиер Рюте пък заяви, че "няма табу, но ако изтребители бъдат доставени на Киев, това би било голяма стъпка".

Нидерландия също на този етап не е получила искане от Киев в тази насока, поясни Рюте и каза, че одобрява критериите, изброени от Макрон относно подобни доставки.

Изявленията бяха направени след среща на двамата лидери, състояла се в ресторант в Хага. Според нидерландско издание telegraaf.nl Макрон и Рюте се посетили и индонезийски ресторант в града.

Двамата лидери са обсъждали и как да действа ЕС спрямо американския Закон за намаляване на инфлацията, отбелязва Ройтерс.