Не утихват дебатите за причините за нахлуването на Русия в Украйна. Политолози, психолози и прочие експерти с научни степени и звания обясняваха тази война с характера и психиката на Владимир Путин, с неговия мачовски стремеж да докаже на всички световни лидери кой е тук главният, с мечтата да влезе в историята като "обединител на земите руски", с неговото раздразнение от възможността за влизане на Украйна в НАТО или просто със скуката на човек, на когото е омръзнало да се занимава с вътрешните работи на унилата си държава. А всъщност "сандъчето се отваряше лесно"  и това установи поредният брой на прохановското* списание "Изборен клуб" ("Изборский клуб") със статията на генерал-майор Владимир Овчински "Литий и смърт". Ще назова обозначените в този текст причини за нахлуването.

Причина първа. "В Украйна има големи находища от нефт и природен газ, черни и кафеви въглища, торф и нефтени шисти**. Добивът на нефт и газ се прави в Причерноморско-Кримската провинция, в Предкарпатската област и в Днепро-Донецката област. Що се отнася до въглищата, тях ги добиват в Лвовско-Волинския басейн, в Днепровския и Донецкия басейни.

Причина втора. "Рудните изкопаеми: манганова руда (Никополски басейн и Великотокмакско находище); желязо (Криворожки и Кримски басейни, Белозерско и Мариуполско находище); никелова руда; титан (Малишевско, Стремигородско, Иршанско находище); хром; живак (Никитовско находище); уран (Жолтореченско находище и Кировоградски район); злато (Сергеевско, Майско, Мужиевско, Клинцовсколско находище)".

Причина трета. "Нерудни изкопаеми: Находища на озокерит*** и сяра, разположени в Предкарпатието. Каменна сол добиват в Солотвинското, Артьомовското и Славянското находище, също - и в езерото Сиваш. Лабрадорит**** и гранити се добиват предимно в Житомирска област. Залежи полускъпоценни и скъпоценни камъни  като планински кристал и аметист, кехлибар и берил*****, яспис се добиват в Закарпатието, Крим, Криворожието и Приазовието".

На Путин и компания изобщо не им трябваше унищожаването на митичните украински "нацисти", а въжделеният украински литий******.

Стоп! Доколкото в Украйна са открити 800 находища, където се добиват 94 вида полезни изкопаеми, причини за нахлуването може да се изброяват безкрайно, ще премина към генералските изводи: "Според оценката на SecDev (от август 2022 г.), намиращ се в Отава изследователски и аналитичен център, Украйна заема четвърто място в света по обща оценъчна стойност на природните ресурси с годишен добив от примерно 15 милиарда долара и потенциална оценъчна стойност до 7,5 трилиона долара. При това Украйна е една от най-богатите европейски страни, когато става дума за запаси от редкоземни елементи и на литий, стойността на тези находища се оценява в диапазона между 3 до 11,5 трилиона долара. Ако нефта, заради неговата значимост, традиционно наричат "черното злато", литият по оценките на световните експерти става "бялото злато" на този век… В ядрената енергетика и в атомната техника с негова помощ получават радиоактивен изотоп на водорода – тритий, лъвският дял от лития отива в производството на литиево-йонни акумулатори… В Украйна запасите от литиеви руди от категория С1 само в находищата Шевченское и в Донецка област са 5,67 милиона тона, а от категория С2 – повече от 8 милиона тона… Прогнозните обеми на запасите от литий в Русия са 1 милион тона".

Бинго! Как казваше един мой приятел: "Ето че се разкрихте!" Прогнозните объеми на запасите от литий в Русия са всичко 1 милион тона, а в Украйна, само в Донецка област – повече от 13 милиона тона!

Сега е разбираемо защо Путин е в Украйна и защо с мъртва хватка се е вкопчил в Донецк? И защо така упорито до 21 септември отказваше да нарече това нахлуване война, а го наричаше "спецоперация". Ами защото това наистина е било замислено като специална операция да се завземе украинския литий!  "В края на 2021 година Украйна започна да предлага на търг разрешения за проучване на нейните запаси от литий, а също - на мед, кобалт и никел, – пише генерал Овчински, бивш ръководител на руския Интерпол. – През ноември 2021 година австралийската компания "Юръпиън литиъм" (European Lithium) заяви, че се намира в процес на получаване на права върху две многообещаващи литиеви находища в Донецка област в Източна Украйна и в Кировоград, в център на страната.  В същия месец китайската компания Chengxin Lithium също подаде заявление да получи права върху находища в Донецк и Кировград... В средата на февруари 2022 година 17 американски военни експерти написаха писмо до министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, в което подчертаха нуждата от разширяване на достъпе на САЩ до полезни изкопаеми".

Ясно ли е? Веднага след заявките на Австралия и Китай за права да разработват украинския литий, Путин започна да събира войски по украинската граница, а беше достатъчно американските експерти само да заговорят за "необходимост от достъп на САЩ до полезни изкопаеми", и веднага даде заповед за нахлуване. И даже ако в тези дни Дмитрий Козак, помощник на Путин, действително е постигнал сделка за отказа на Украйна от членство в НАТО, това вече не е имало значение – изобщо не унищожаването на митичните украински "нацита" им трябваше на Путин и компания, а бленуваният украински литий. "Сега настана времето на американските войни за "бялото злато", – съобщава, пренасяйки от болната на здравата глава генерал Овчински. – Специалната военна операция в Украйна, покрай другите цели, предотврати прякото завземане на залежите на литий в Украйна. Цената на въпроса е пределно висока".

И така, истинската причина за путинската окупация на Украйна са нейните находища на редкоземни елементи и на литий. Наистина, оказа се, че Украйна цени свободата си повече, но на Путиновия отбор това не им е дошло наум, иначе къде по-евтино от цялата му "спецоперация" би било да се вземат тези находища на концесия. Както през 2014-а да вземе Крим на концесия, вместо грубиянско-позорната анексия, която струваше на Русия къде по-скъпо…

Бележка на редактора: Едуард Топол (Едмон Топелберг) е съветски и руски кинорежисьор, сценарист, продуцент, кинодраматург, и писател, който от 2017 година живее в Израел. Препубликуваме текста от Радио "Свобода".

________________________________

* Александър Проханов - съветски и руски писател, журналист, обществен и политически деец

** Богати на въглеводороди утаечни скали.

*** Естествен въглеводород от групата на нефта.

**** Вид кристал. Името му идва от полуостров Лабрадор в Канада, където има залежи от него.

***** Силикатен минерал на берилия и алуминия.

****** Мек сребристо-бял алкален метал. Той е най-лекият метал и най-лекият твърд елемент. Отличава се със свръхпроводимост и има множество индустриални приложения - в производство на батерии, на топлоустойчиво стъкло и керамика, във вентилационните системи на космическите кораби и на подводниците, в производството на водородни бомби, в самолетостроенето и в медицината.