Къде бяхте, когато ние се борихме за независимост? 

Този въпрос зададе чеченският диктатор Рамзан Кадиров към Европа и в частност към полския премиер Матеуш Моравецки.

По-рано Моравецки се обяви за идеята да се подкрепи Ичкерия (Чеченска република Ичкерия - сепаратистко държавно образувание, просъществувало на територията на Чечено-ингушка автономна съветска социалистическа република от 1991 г. до 2000 г.).

"Искам да коментирам думите на един шизофреник - полския премиер. Той твърди, че трябва да се подкрепи Ичкерия", заяви Кадиров с широка усмивка. "Имам един въпрос: "Къде бяхте вие, когато се борихме за Ичкерия? Когато отстоявахме интересите на независимостта? Защо европейските страни, включително и Украйна, не ни подкрепиха, а сега решиха да подкрепят несъществуваща държава?", попита той и се засмя.

Кадиров обясни защо независимостта на Ичкерия е неосъществима.

"Днес, колкото и да искаме да имаме отделна страна, не можем да съществуваме. Защото 1,5 милионно население трябва да бъде изхранено, облечено, образовано, има социални въпроси, инфраструктура, както и други програми и проекти. Няма да можем да се справим. Аз бях ичкеринец и заради такива като теб (Моравецки) не ни позволиха да изградим собствена държава".

Рамзан, заедно с баща си Ахмад, се бият на страната на сепаратистите през Първата чеченска война (1994 - 1996 г.). Но през Втората (1999 - 2000) преминават на страната на руските сили - тези, които реално "не ни позволиха да изградим собствена държава". Оттогава кланът "Кадиров" е галеник на Кремъл и заграбва милиарди от парите, които Москва изпраща за развитието на Чечения.

Но в крайна сметка основната функция на субсидиите е постигната - идеята за Ичкерия да бъде напълно погребана.