Разлики в мозъчната дейност могат да предскажат политическия спектър на човек, предаде израелската новинарска агенция ТПС, позовавайки се на учени от Телавивския университет.

"Това е първото проучване, което показва политическа зависимост на мозъчната активност в ранните сензорни и моторни полета, и може да се каже, че на най-базово мозъчно ниво десните и левите в Израел буквално (а не само метафорично) нито виждат, нито чуват едни и същи неща", казва Яара Ешурун, един от водещите изследователи.

"Мисля, че ако се опитаме да разберем как хората, които имат противоположни на нашите политически възгледи живеят в света, може би ще успеем да проведем малко по-ефективна обществена дискусия, която, надявам се, може да отслаби настоящата политическа поляризация", каза тя.

В първото по рода си проучване изследователският екип сканира мозъците на десетки политически ангажирани израелци, докато те гледат рекламни кампании и речи на партии от двата края на политическия спектър, точно преди един от последните кръгове на изборите. Участвали са равен брой хора с десни и леви убеждения.

Изследването установи, че подобни зависещи от партийната принадлежност разлики в мозъчната синхронизация не са ограничени до "висшите" области на мозъка, свързани с интерпретацията и абстрактното мислене, както се очакваше. По-скоро тези разлики се проявяват в сетивната, моторната и соматосензорната кора, които отговарят за зрението, слуха и движението.

Изследователите откриват също така, че десните участници са имали синхронизиран мозъчен отговор. Това означава, че мозъкът им е работил по сходен начин, докато са гледали десните подбуди. От друга страна участниците с леви убеждения са имали свой собствен синхронизиран мозъчен отговор, докато са гледали левите подбуди. 

Изследователите от Телавивския университет смятат, че резултатите са вследствие на факта, че участниците вече са били политически ангажирани, както и на това, че проучването се провежда малко преди националните избори.

Резултатите са публикувани в рецензираното списание "Джърнъл оф нюросайънс".

БТА