Украйна ще има достатъчно западни танкове, за да оборудва с тях една бригада след първите доставки, каза днес външният министър на страната.

Кога точно ще стане това обаче той не се нае да прогнозира.

Украйна ще получи от 120 до 140 танка при първата вълна от доставки на западни танкове от коалиция от 12 държави, каза Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс.

Ядрото на танковата бригада са обикновено три батальона от по между 40 и 50 танка плюс спомагателни подразделения - разузнавателно, химическо, артилерийско, противовъздушно, свързочно, щаб.

По-рано този месец група западни страни обещаха на Украйна да й доставят основни бойни танкове, за да отблъсне тя бъдеща пълномащабната руска инвазия. Украинският главнокомандващ ген. Валерий Залужни беше казал, че за целта и с оглед на евентуално контранастъпление са му нужни най-малко 300 западни танка, т.е. близо три бригади.

Днес Кулеба поясни, че в "танковата коалиция" има 12 страни. Той заяви, че предоставените от нея танкове ще включват германските "Леопард 2", британските "Чалънджър 2" и американските "Ем 1 Ейбрамс" и добави, че Украйна наистина разчита да получи и френски танкове "Льоклер", ако бъде постигната договорка в тази насока.

Днес стана ясно, че засега Франция е готова да предостави на Украйна още 12 от своите самоходни 155-милиметрови гаубици "Сезар". Украинският министър на отбраната Олексий Резников днес се срещна в Париж с френския си колега Себастиен Льокорню. Той добави, че Франция ще изпрати 150 свои военни в Полша да обучат 600 украински артилеристи. Досега Франция е пратила на Украйна 18 такива гаубици.

Кулеба не съобщи никакви времеви графици за доставките на танковете. Той каза, че ще трябва време, за да се научат украинските военни да си служат с тях. По преценки на западни специалисти става дума за няколко месеца.

Кулеба заяви, че Киев работи и зад кулисите, за да привлече още страни към коалицията, която ще доставя танкове на Украйна в един критичен, според официални представители, момент във войната в Украйна.

Киев планира да предприеме голяма контраофанзива, за да си върне територии, превзети от Русия в южната и източната част на страната. САЩ са казали на Киев да се въздържи от задействането на този план, докато западната военна помощ пристигне в Украйна. Тя обаче е обезпокоена, че Русия би могла да предприеме офанзива в идните седмици или месеци, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всяко отлагане носи риск

Всяко отлагане на въоръжаването на Украйна и на десетия пакет санкции срещу Русия носи нови рискове, предупреди междувременно Андрий Ермак – началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски.

Той говори в Европейския парламент в Брюксел на съвместно заседание на Комисията по външни работи и на Подкомисията по сигурност и отбрана. И поиска ЕС да достави на страната му всякакъв тип оръжия.

„Безсмислено е да се разчита на диалог с Москва, тъй като тя не може да разговаря на равноправна основа. Някои правителства наистина разчитат, че ако заложат на Русия или останат неутрални, защитават интересите на страната си. Те грешат. Русия не може да бъде благодарна. Подкрепата за Украйна е подкрепа за вашата сигурност”, каза Ермак.

Той допълни, че руснаците се опитват за възродят империята си. А Украйна е просто крайъгълният камък за доминацията на континента.