Опитва ли се Египет да играе посредническа роля между Русия и западните съюзници на Украйна, роля, с която досега се беше нагърбила Турция. 

Египетският външен министър Самех Шукри беше днес в Москва, където се срещна с руския си колега Сергей Лавров и със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Според украинския сайт НВ, Шукри е предал на Лавров послание от американския държавен секретар Антъни Блинкън, който неотдавна беше в Кайро. Руската агенция Интерфакс потвърди това

„Бяха обсъдени въпроси на руско-египетското двустранно сътрудничество, както и взаимодействието между Москва и Кайро в областта на осигуряването на регионалната и международната сигурност“, се казва в изявление на пресслужбата на руския Съвет за сигурност след срещата на Патрушев с Шукри.

НВ цитира Лавров да казва след срещата, че посланието, предадено от Шукри е било като предишните - че Русия "трябва да прекрати", "да се изтегли". Москва досега отхвърля такива настоявания и в същото време декларира, че "винаги е готова" да разговаря по "сериозни предложения", т.е. - такива, които съответстват на нейните условия.