Япония разбира само от юмрук. На това я научиха САЩ.

Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова по време на гостуване в предаването на популярния пропагандист Владимир Соловьов.

Двамата се посмяха над перспективата да се уреди въпроса със спорните Курилски острови, които са контролирани от Русия след ВСВ.

"Искате ли да преговаряте, да живеете мирно, да си сътрудничите. Добре сте дошли - ние сме винаги готови. Дори с тези, които в началото не бяха наши приятели, дори тези, които в исторически план се опитаха да ни унищожат. Но ако сте готови да превключите на нови релси - моля, винаги сме с открити душа и сърце. И това сме го демонстрирали спрямо Япония многократно".

Но за всеобща зла участ Америка пречила на Токио и Москва да поддържат ползотворни отношения.

"Но ако те поемат по пътя, който им е наложен, като се има предвид голямата американска база в Япония - те не могат да надигнат глави без Вашингтон. Ако не можете да се държите прилично, не говоря законно, не говоря на високо политическо равнище - просто прилично. Тогава въпросът ще бъде разрешен по друг начин.

Но японците разбирали само от враждебни жестове и реторика. И тя диагностицира точната причина за това поведение.

"На това ги научиха САЩ. Те разбират само от сила. Те разбират само от юмрук. Това е основният проблем на съвременността, причината на която се крие в САЩ. Те, американските сателити, не разбират, че могат да бъде третирани като равни, че може и да не ги мамят. Че може да преговарят, че може да отчитат интересите си, не им хрумва. Те нямат такъв опит през последните 60-70 години. Те са привикнали да ги управляват, те са привикнали да не бъдат априори самостоятелни. Мисленето им не е самостоятелно", заяви Захарова по адрес на третата икономика в света.