В Кипър стотици ипотекирани имоти излизат на търг. От днес банките в страната започват да изпращат писма за предстоящата процедура до длъжниците си, които не погасяват взетите заеми, след като на 31 януари изтече последният тримесечен мораториум, гласуван от парламента, за забрана на продажбите. Това съобщава БНР.

Първите обявени от банките търгове се очаква да се проведат в средата на март, 45 дни след изпращането на писмата.

Прогнозите са, че продажбите могат да достигнат около 100-200 месечно, защото финансовите институции ще бъдат изправени пред голям масив от имоти, свързани с проблемно кредитиране.

Те са се натрупали, тъй като процесът бе замразен от година и половина.

Действалото до края на януари решение на парламента бе петото поред удължаване на забраната за продажби на заложени като обезпечение имоти, с аргумента за затруднената платежоспособност на длъжниците заради пандемичната и енергийната кризи.

Мораториумът защитаваше основно жилище на стойност до 350 000 евро, помещения на фирми с годишен оборот до 750 000 евро и парцели земя на стойност до 100 000 евро.

Функционирането на ефективна нормативна рамка за управление на необслужваните заеми и за продажба на ипотекираните по тях имоти бе едно от ключовите изисквания на Европейската комисия по плана на Кипър за възстановяване и устойчивост.