Китайското правителство обвини Вашингтон, че се стреми към "технологично превъзходство" със засилването на натиска срещу китайската компания Huawei чрез блокиране на достъпа ѝ до американски доставчици, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Администрацията на президента Байдън спря да подновява търговските лицензи на някои американски компании, които снабдяват с основни части китайския технологичен гигант, съобщиха за агенцията източници, пожелали да запазят анонимност.

Китайската компания Huawei, произвеждаща оборудване за компютърни мрежи и смартфони, от 2019 г. насам е в списък от фирми на министерството на търговията на САЩ, на които се разрешава да купуват само някои не толкова технологично усъвършенствани части. Това доведе до сериозни щети за компанията, която загуби достъп до магазина за приложения на Google и в крайна сметка продаде голяма част от смартфон бизнеса си на друга китайска компания. 

Опитите да заобикалят санкциите обаче продължават.

Новите ограничения биха могли да прекъснат достъпа на Huawei до компютърни чипове, процесори и други технологии, тъй като големи американски фирми като Intel и Qualcomm са принудени да прекратят своя бизнес с китайската компания, отбелязва Асошиейтед прес.