Руският президент Владимир Путин определи като приоритетна задача премахването на самата възможност за обстрел от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на граничните райони на Руската федерация, предаде ТАСС.

"Разбира се, приоритетна задача е да се премахне самата възможност за обстрел, но това е работа на военното ведомство", каза президентът, откривайки среща за възстановяването на жилищната инфраструктура, разрушена в граничните райони.

Той отбеляза, че основната тема на разговорите ще бъде "подкрепа за жителите на Крим, Белгородска, Брянска и Курска области, чиито къщи и апартаменти в пограничните райони са повредени или разрушени поради обстрел от неонацистки формирования".

В съобщението на агенцията не се споменава нищо за нововъзникналите "руснаци" в четирите окупирани територии на Украйна - Херсон, Запорожие, ДНР и ЛНР.

Путин припомни, че на 24 януари се е срещнал с губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков, който докладва подробно за ситуацията в региона и разказа каква помощ се предоставя на хората чрез регионалното правителство.

"В резултат на срещата бяха дадени конкретни указания за допълнителни мерки в тази насока, както и по цял набор от други области. Моля ви да осигурите изпълнението на всичко, което е предвидено", поиска президентът.