Руският президент Владимир Путин е заповядал на войските си да превземат изцяло Донецка и Луганска област до март, казва висш представител на украинското издание пред Kyiv Post.

Андрий Черняк, представител на главната разузнавателна дирекция на украинското министерство на отбраната, казва, че вече има признаци, че  Русия се подготвя за нов пристъп, с който да завземе региона на Донбас в Източна Украйна.

“Ние наблюдаваме, че руските окупационни сили разполагат отново допълнителни щурмови групи, подразделения, оръжия  и военно оборудване на изток", казва той пред изданието. “Според военното разузнаване на Украйна Путин е издал заповед да бъдат превзети териториите на Донецка и Луганска област до март”.

Двете богати на полезни изкопаеми области са частично под украински контрол от 2014 г., когато местни руски сепаратисти с помощта на Москва откъснаха части от тях и обявиха т.нар. Донецка и Луганска народни републики. Путин ги призна непосредствено преди да започне войната на 24 февруари 2022 г., а през септември миналата година ги обяви за част от русия заедно с още четири района от Украйна, които войските му окупираха.

Миналия месец руските сили превзеха град Соледар и по сведения на руското командване в момента обкръжават ключовия град Бахмут в Донецка област, което би им отворило пътя към намиращите се под украински контрол по-големи центрове Краматорск и Славянск. Снощи руска ракета разруши жилищен блок в Краматорск и уби най-малко двама души


В интервю за Kyiv Post по-рано тази седмица украинският президентски съветник Михайло Подоляк каза, че според него руската офанзива в Донбас вече е започнала и че Русия може да пристъпи към по-широки действия през пролетта.

"Ясно е, че ще има някои активни мерки през пролетта", каза той. "Обаче дори днес вече виждами такива действия в луганското и донецкото направление. Т.е. офанзивата е в ход".

Вашингтонският Институт за изследване на войната потвърждава тази констатация и добавя към нея, че Путин може да опита рейдове през северната граница на Украйна, за да държи нейни войски заети там, но мястото на главния руски удар остава Донбас.