Софийският апелативен съд измени в "домашен арест" мерките за неотклонение на двама полицаи Ивайло Панков и Александър Истатков, обвиняеми за вземане на подкуп. От края на ноември досега те бяха в ареста.

Двамата, които са служители на ГД "Национална полиция", бяха задържани в на 24 ноември, след като - според обвинението - са взели 500 лв. от водач на камион, натоварен с дървесина на пътя от Банско за Симитли. Те поискали и 1500 лв. от собственика на дърводобивната фирма, но той не поддал.

После настигнали на лапма и спрели друг водач, който возел внучето си и новозакупено теленце в лек автомобил.

Полицаите заявили, че са в акция срещу незаконен превоз на животни и дървесина. Санкцията за това нарушение била около 2000 лева, сваляне на регистрационните табели на автомобила, конфискация на МПС-то, при което гражданинът се ужасил и казал:

"Ще го пусна това теленце да избяга, не ми взимайте колата. Нямам парите, които трябва да дам за тази глоба 2000 лева, какво да правим", казал водачът, разкриха на брифинг от прокуратурата.

Те го съпроводили до Симитли, където си "заработили" още 500 лв.

Парадоксалното тогава беше, че всъщност са били командировани в Пиринско в рамките на ротация - именно срещу корупцията.

Тричленният състав на САС прие, че остава неразколебано обоснованото предположение, че Панков и Истатков са извършили престъплението, в което са обвинени.

Основната причина за по-леката мярка, е, че разследването срещу двамата е в напреднала фаза, събрани са голям обем доказателства, като в същото време обвиняемите са отстранени от длъжностите, които са заемали в МВР. Предвид това опасността да извършат ново престъпление и да окажат влияние върху разследването е значително занижена.

Освен това двамата имат постоянни адреси, на които ще изтърпяват ограничителната мярка „домашен арест“, както и и семейства, което изключва възможността да се укрият.