Европейският парламент реши днес да свали имунитетите на евродепутатите Андреа Коцолино и Марк Тарабела, свързани с разследването, станало известно като "Катаргейт".

В съобщение на ЕП се отбелязва, че решението е по искане на белгийските власти, които водят разслредването по случая. Преди дни комисията на ЕП по правни въпроси единодушно подкрепи искането на следователите.

Телевизионни изображения на живо показаха, че Тарабела е гласувал в подкрепа на свалянето на собствения си имунитет, предаде Асошиейтед прес.

Двамата отрекоха всякакви връзки със скандала, в който катарски и марокански служители са заподозрени в предлагане на подкупи, за да повлияят на решенията в Европейския парламент. Катар и Мароко също категорично отрекоха да са замесени, но парламентът спря работата по всички свързани с Катар досиета.

Според доклада, изготвен, за да позволи вдигането на имунитета на Тарабала, белгийското следствие казва, че той „може да е бил замесен в корупционни действия, свързани с намеса от една или повече чужди държави, целящи да повлияят на дебатите и решенията, вземани в Европейския парламент ”