Украйна няма да може да си върне окупирания от Русия Крим с военна сила в близкото бъдеще. Това са казали четирима представители на Пентагона на секретен брифинг на комисия на Конгреса, пише американското издание на "Политико", позовавайки се на свидетелства от четирима участници.

Пентагонът не смята, че Украина е способна, или че скоро ще бъде способна да изгони руските войски от полуострова, който Москва завзе незаконна през 2014 г., пише изданието. То отбелязва, че не е ясно на какво основават брифиращите твърдението си.

Те са били Лора Купър, заместник помощник секретар по отбраната, отговаряща за Русия, Украйна и Евразия, генерал-лейтенант Дъглас Симс, началник на операциите в Обединения щаб. Говорителката на Пентагона Сабрина Сингх и говорител на Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите са отказали да коментират. 

"Политико" припомня, че на 20 януари началникът на обединените началник щабове на САЩ ген. Марк Мили е направил същата оценка: "че ще бъде много трудно да бъдат изхвърлени руснаците от всеки инч украинска територия тази година". Мили е уточнил, че това не е невъзможно, но е много трудно. 

В Крим има десетки хиляди руски войници и плътна протовивъздушна отбрана. Намиращата се там руска пехота се е окопала и укрепила на фронт от стотици километри.

"Политико" отбелязва, че от една страна Западът настоява, че Крим е законна част от Украйна, но от друга не въоръжава Киев така, че да го направи способен да си върне полуострова.

Изданието се позовава на лице запознато "с мисленето на Киев", че администрацията на Зеленски е била "вбесена" от бележките Мили и отбелязва, че Украйна се готви за голяма офанзива през пролетта. Украинците също отбелязвали, че американското разузнаване системно грешало за техните военни способности през продължаващата вече почти година война.

Украинското ръководство настоява, че за мир може да се говори, само когато то си върне всички окупирани от Русия територии, включително Крим и когато виновниците за войната бъдат изправени пред международен съд, а Украйна получи репарации за понесените жертви и разрушения.

Украйна неколкотратно иска оръжия с по-голям обсег, включително ракетна артилерия и управляеми муниции, изстрелвани от изтребители и дронове, за да поразява с тях руските командри пунктове и сладове с боеприпаси далече зад фронтовата линия в Крим. Русия е изтеглила най-уязвимите си средства отвъд 50-километровия обсег на мобилните ракетни системи за залпов огън HIMARS, които Украйна получи от САЩ. Администрацията на президента Джо Байдън обаче продължава да отказва да даде ракети за тези установки с далекобойност до 300 километра, които могат да застрашат цялата територия на Крим, включително моста над Керченския проток, който е главната артерия за снабдяването на руските войски на полуострова.