Участието на главния прокурор Иван Гешев в т.нар. Национална молитвена закуска в САЩ вместо протоколна "сухоежбина", става все по-интересно всеки ден. Или по-точно - участието му в друго събитие във Вашингтон, организирано от бивши и настоящи сенатори и конгресмени, които са имали роля в провеждането на закуските през годините. Това е т.нар. Международна фондация, популярна и като "Семейството".

По дирите на истинската и дублиращата закуски вчера Свободна Европа, посочи, че сред активистите на "Семейството" са именно конгресмените републиканци Робърт Адерхолt и Пийт Сешънс, по чиято покана прокуратурата официално призна, че Гешев е във Вашингтон. Това събитие се казва "Събиране за Националната молитвена закуска" и тече в хотел "Вашингтон Хилтън" на "Кънектикът авеню" (оттук явно дойде и шегата в общественото пространство у нас, че Гешев ще гледа Молитвената закуска, но на монитори).

Свободна Европа - медия, която официално се финансира от Държавния департамент на САЩ, отправя запитване до организатора на "истинската" Молитвена закуска. От тази година популярното събитие, което се случва в първия четвъртък на февруари още от 1953 г., няма да се проведе в хотелска зала, а в посетителския център на Конгреса на САЩ. Ще присъстват само конгресмени, които имат право на един придружител; няма да има сервирана закуска, а кетъринг на крак. Очаква се президентът Джо Байдън да се обърне към присъстващите.

Въпреки това прокуратурата у нас настоятелно продължава да съобщава - включително вчера - че Иван Гешев е в Съединените щати "за участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън". Да не говорим за "онези медии", които са в еуфоричен транс още от първия ден.

Държавният глава на САЩ всъщност не дава закуска и не е организатор на събитието - това стана ясно още от отговора на американското посолство на запитване на "Сега". Това прави новосъздадената фондация "Национална молитвена закуска", оглавявана от бившия сенатор демократ от Арканзас Марк Прайър, който е сред водещите адвокати във Вашингтон.

"Благодаря ви за питането. Той (Гешев) не е поканен на Националната молитвена закуска в Капитолия. Не знаем нищо за случая", отговаря вчера сенатор Прайър по имейл на въпрос на Свободна Европа.

Кои са сътрапезниците на не-съвсем-закуската?

На част от снимките Гешев седи редом до лидерите на опозицията в Косово. До него са Мемли Красничи, лидер на опозиционната Демократическа партия на Косово, основана от Хашим Тачи. В публикация във фейсбук Красничи казва, че организираната от двамата конгресмени дискусия е била модерирана от Фатмир Медиу - лидер на опозиционната Републиканска партия в Албания.

На изпратените от прокуратурата в София снимки се вижда, че в съседство на Гешев седи и Рамуш Харадинай, бивш премиер на Косово, който беше разпитван и оправдан от трибунала в Хага за престъпленията в бивша Югославия. Той е бивш командир от Армията за освобождение на Косово и съратник на бившия президент на страната Хашим Тачи,

От туит на полския политик Каспер Плашински обаче на събитието - независимо как ще го наречете - се вижда Хамид Хамид от ДПС, който участва в същото мероприятие. Не е пресилено да се каже че Хамид е "правното острие" на Движението в българския парламент, който посича още на комисия всякакви опити за "неудобно" за прокуратурата или ДПС законодателство.

Докъде свършват снимките

Още по-смешно е със "семейната снимка" - по-долу е кадърът, разпространен от Каспер Плашински (именно от него сме извадили детайла с хората на последния ред вляво за водеща снимка на нашата статия).

Събитието е Международна дискусия в Cannon House Office Building. А от същото подреждане на хора, но от малко по-друг ракурс, кадърът, пратен до медиите от Прокуратурата свършва до... Гешев:

Що се отнася до автора на туита, справка сочи, че полският политик е председател на комисията по въпросите на ЕС в долната камара на полския парламент. Тoй е от управляващата партия "Право и справедливост".

Като за такова елитно и при това изцяло имиджово събитие в САЩ (не се съмнявайте, че замисълът е именно това!) е зашеметяваща скромността, която ДПС проявява. Визитата на Хамид не е отразена на нито един информационен канал на партията, която иначе много настоява да се нарича либералнo, евроатлантически и прозападно ориентирана.

Според информация от днес и депутатът Атанас Зафиров от БСП също е във Вашинтон.

Това обаче нямало "нищо общо с организацията на колегата му от ДПС или прокуратурата - той бил там по съвсем друга линия", отговориха на запитване на Клуб Z от пресцентъра на БСП.

На фона на това Гешев пуска жизнеутвърждающи туитове. Например, днес втори път се е снимал с конгресмена Робърт Адерхолт.

Научаваме, че двамата са поставили "основите на едно приятелство, пожелавайки мир и благоденствие на народите на...", след което следват знаменцата на България и САЩ.

И понеже нищо в тази история не е скучно, Адерхолт също е интересна личност - той е свръхконсервативен конгресмен. Той бе сред 126-те републиканци в Камарата на представителите, които предоставиха информация в подкрепа на Тръмп при дело на бившия президент пред Върховния съд, оспорващо победата на Джо Байдън на президентските избори през 2020 г., припомни още вчера Клуб Z.