Президентът на Сърбия предупреди по време на хаотично парламентарно заседание в четвъртък, че страната му може да се превърне в европейска държава „парий“, ако отхвърли западен план за нормализиране на отношенията с Косово, предаде АП.

Александър Вучич беше посрещнат враждебно от дясната опозиция, която призова парламента да отхвърли плана и го обвини в предателство на Сърбия.

Планът не е публично оповестен, но Вучич каза, че предвижда Сърбия да не възразява срещу включването на Косово в международни организации, включително ООН, въпреки че няма да се налага официално да признае неговата държавност.

„Нищо не съм подписвал. Казах, че ще продължим разговорите“, каза Вучич. „Хората трябва да разберат... Ще станем ли европейска (държава) парий? Да, бихме станали.“

АП отбелязва, че по време на заседанието е имало "бутане и блъскане" както и крясъци между управляващата партия на Вучич и опозиционните депутати. Те скандирали „Предателство, предателство“ и „Няма да дадем Косово“ и искали оставката на Вучич.

Той в отговор нарекъл протестиращите депутати „крадци и предатели“.

Суверенитетът на Косово, бивша провинция на Сърбия, която обяви независимост през 2008 г., не се признава от сръбското правителство.

Спорът между Сърбия и Косово е източник на напрежение на Балканите от войната през 1998-99 г., която приключи, когато бомбардировка на НАТО принуди Сърбия да се оттегли от бившата сръбска провинция. Съединените щати и Европейският съюз наскоро увеличиха усилията си за разрешаване на проблема, опасявайки се от нестабилност заради войната на Русия в Украйна, отбелязва АП.

Вучич каза, че западни пратеници са му казали миналия месец, че процесът на присъединяване на Сърбия към ЕС ще бъде спрян и икономическите инвестиции ще бъдат прекратени, ако Белград реши да отхвърли последното западно предложение за постигане на решение.

Докато Вучич говореше в парламента, десни депутати издигнаха транспаранти, обвиняващи сръбския президент в предателство на Косово, което мнозина в Сърбия смятат за люлката на националната им идентичност.

Твърдолинейните проруски опозиционни депутати в парламента описаха западния план за Косово като „ултиматум“. Те казаха, че това би означавало, че Сърбия ще трябва да признае независимостта на Косово като условие за евентуално присъединяване към Европейския съюз.