В интервю за германския в. „Билд“ полският премиер Матеуш Моравецки предупреди, че Путин готви голяма офанзива с пълно обкръжение на Украйна.

Ето какво казва Моравецки за ...

... военния план на Владимир Путин:

"Мисля, че планът на Путин и неговите хора като Валери Герасимов, новият главнокомандващ на руската армия, е да обкръжат Украйна. И докато подготвя всички тези планове, той вероятно смята, че трябва да атакува от две или три различни посоки. Затова смятам, че украинците не могат да изключат нападение от беларуската северна част на Украйна, така че Киев да бъде обграден от запад."

... Руска атака срещу украинската столица:

"В момента зимата е доста мека, което означава, че почвата не е подходяща за тежки танкове, за танкове и артилерия. Ето защо Путин вероятно ще иска да изчака, докато калта, блатата и не особено добре подготвените терени за настъпление изсъхнат. (...) "От цялата информация, която имам от Украйна, знам, че ще има нова офанзива от страна на руснаците, вероятно през март или април, и тя ще бъде много тежка. (...) Смятам, че за съжаление той не само е изпълнен с омраза към Украйна, но и иска да покаже на народа си още веднъж, че е дългосрочен играч, който никога няма да се откаже, и отново ще нападне Киев, да, имам този страх."

... армията на Путин:

"Той е мобилизирал много нови войници, около 200 000-250 000 нови войници. (...) Не бива да забравяме, че ресурсите на Русия са наистина големи, а той има дълбоки джобове. Той разполага с много боеприпаси, много оръжия и много хора."

... доставки на Leopard 2:

Според него Полша вече е доставила 250 други бойни танка, а още 60 са в процес на доставка. "За да увенчаем тази пирамида, ще дарим 14 танка "Леопард" заедно с други наши съюзници."

... Заблудата на Шолц за Русия:

"Много се мисли за германската стратегия. Особено за стратегията от миналото, за това колко погрешно е било да се поставят всички яйца в руската кошница и цялата стратегия да зависи от руския газ и руските суровини. Много хора очакваха от Германия промяна, пълна промяна. Но виждаме, че Германия се опитва да бъде наполовина бременна, да мисли малко по-ново и да подкрепя Украйна. Но в същото време те - имам предвид правителството и канцлера в частност - изглежда все още вярват, че отношенията с Русия трябва да се развиват както обикновено. Не мисля, че това някога ще бъде възможно с този квазитоталитарен режим. Русия ще трябва да се промени изцяло."

... отговорността на Германия:

"Германия има потенциала да подкрепи много повече, отколкото е направила досега, тя има властта да взема решения в рамките на Европейския съюз, разполага с пари за Украйна, има дипломатическата власт..."

... недоверието на Полша към Германия:

"Бих казал, че преди една година много други държави имаха голямо доверие в Германия. И сега махалото се е оттласнало в обратна посока и цари недоверие. Особено в семейството на страните от Централна и Източна Европа, както и на членовете на Европейския съюз."

... Доставка на изтребители:

"Ако това беше решение на НАТО като цяло, аз щях да подкрепя изпращането на тези изтребители. (...) Това трябва да бъде решение на НАТО и не само Полша, но и много други страни ще трябва да участват."

... Целта на войната:

"Нашата цел е да подкрепим Украйна, така че тя да спечели тази война. Това означава да запазим суверенитета, свободата и териториалната си цялост. Това е от решаващо значение и аз също виждам тази война като повратна точка в нашата история. Защото, не дай си Боже, Русия да спечели тази война, това би означавало напълно различен пейзаж в Европа. (...) Определението за победа трябва да принадлежи на Киев, на президента Зеленски и неговото правителство и на украинския народ, така че няма да бъда много конкретен по този въпрос, защото това зависи от тях."

... падането на Путин:

"Разбира се, че смятам, че Путин е много лош, много лош човек, но също така смятам, че това не е единственото условие, защото може да има друг Путин и още по-лош Путин, така че това не е единственият фактор."

... ядрените заплахи от страна на Русия:

"Основното оръжие на Русия е страхът, а нашето основно оръжие трябва да бъде солидарността. Да, има и ще има заплахи от Русия, защото Кремъл иска да заплашва и парализира всички нас."

... разговори с Путин:

"Смятам, че това е неправилно, защото само дава на Путин кислород и не води до нищо. С подобни разговори Путин всъщност постига целите си, защото показва на останалия свят и на собственото си население: вижте, аз съм много търсен, всички искат да говорят с мен, всичко зависи от мен. Това е посланието, което Путин предава след подобни разговори."

... Европа, ако Путин спечели:

"Мисля, че светът ще изглежда по съвсем различен начин и това ще бъде постоянна заплаха за Финландия, балтийските държави, Полша, Румъния, Молдова, а също и за Германия. Те (Русия, бел. ред.) ни изнудваха: "Купувайте нашия газ, или ако не купувате нашия газ, ние ще превземем другата страна, ще нападнем други страни". Това е решителен момент, ключова точка, и ние трябва да направим всичко, за да се противопоставим на подобни сценарии."