Балонът над Америка е използван "основно за метеорологични цели".

Това обяви китайското външно министерство. Пекин подчерта, че става въпрос за "цивилен летателен апарат", който се е отклонил от траекторията си, и изрази съжаление за възникналата ситуация. 

Миналата вечер САЩ обявиха, че следят предполагаем китайски балон за наблюдение, който от поне няколко дни се носи в американското въздушно пространство. По-рано днес говорител на министерството обяви, че спекулациите и истерията няма да помогнат с нищо, докато не станат ясни фактите около балона.

"Доколкото ми е известно, въпросът се проверява от наша страна", каза той. "Надяваме се двете страни да подходят по темата със спокойствие и благоразумие."

Си Би Ес съобщи, че американският президент Джо Байдън е обмислял да нареди да се унищожи балонът. Шефът на Пентагона Лойд Остин и други представители от военния сектор обаче го убедили да не го прави, тъй като съществувало риск за хората на земята, предаде Асошиейтед прес.

Висш служител от сферата на отбраната, пожелал да запази анонимност, заяви пред репортери в Пентагона, че САЩ "с висока степен на сигурност" смятат, че това е китайски височинен балон, който е летял над чувствителни обекти, за да събира информация. Едно от местата, над които е забелязан балонът, е щата Монтана, където се намира военновъздушната база Малмстрьом - едно от трите места със силози за ядрени ракети в страната.

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви, че Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) следи движението на балона, но подчерта, че той не представлява "военна или физическа опасност за хората на земята", посочва Франс прес.

Пентагонът съобщава за балона броени дни преди очаквано посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Китай. Не е ясно дали това ще се отрази на плановете му за пътуването, които Държавният департамент не е огласил официално, отбелязва АП.