Днес в Киев започва среща на върха ЕС-Украйна, като в Киев вече пристигнаха 15 еврокомисари и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Очаква се и председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел. Държавните и правителствените ръководители на 27-те държави членки няма да присъстват.

В ранния предиобед в цюла Украйна имаше обявена въздушна тревога. Причина за това е навлизане на руски изтребители в беларуското въздушно пространство. От там руснаците изстрелват ракети по украинската територия.

„Тук сме заедно, за да покажем, че ЕС е твърдо на страната на Украйна както винаги“, написа фон дер Лайен в туитър. Тя пристигна в Киев още вчера заедно с 15 еврокомисари.

Освен фон дер Лайен и Борел, в делегацията на ЕС в Киев са включени още заместник-председателите Маргрете Вестагер, Валдис Домбровскис, Вера Йоурова и Маргаритис Схинас. Заместник-председателят Франс Тимерманс, наред с други, остана в Брюксел за спешни случаи. Той е номер две в Комисията на ЕС и ще поеме временно нейните задължения в случай на отсъствие на председателя фон дер Лайен - например в резултат на руска атака срещу Киев.

Неотдавна украинският президент Зеленски заяви във видеообръщение, че очаква от партньорите от ЕС решения, които да отговарят на очевидния напредък в реформите. Той се позова на факта, че през юни миналата година ЕС прие Украйна за страна кандидатка, но постави началото на преговорите за присъединяване под условие, че бъдат изпълнени седем предварителни условия. Сред тях са процедурата за избор на украински конституционни съдии и по-силната борба с корупцията - особено по високите етажи на властта.

ЕС изисква също така да се спазват стандартите за борба с прането на пари и да се прилага закон срещу прекомерното влияние на олигарсите. Наскоро Европейската комисия заяви, че Украйна е постигнала напредък, но официална препоръка за започване на преговори за присъединяване вероятно ще бъде направена най-рано през втората половина на годината.

"Регистрирахме напредък в реформите, но все още има много работа за вършене", заяви високопоставен служител във вторник в Брюксел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на съвместната пресконференция, че няма строги срокове за присъединяването на Украйна към ЕС, но похвали Киев.

"Дълбоко съм впечатлена от бързината, качеството и прецизността на изпълнението на реформите от страна на Украйна", каза тя. "Украйна е истинско вдъхновение за Европа."

"Вашата решимост да се присъедините към ЕС е впечатляваща", каза тя и добави, че Украйна има "добри постижения дори докато се бори с агресора в същото време".

Европейският съвет публикува съвместно изявление на председателя Шарл Мишел, председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и украинския президент Володимир Зеленски след историческата среща на върха в Киев. Както се очакваше, то не отговаря на исканията на Киев за ускорен процес на присъединяване към ЕС, но дава висока оценка на ангажираността и напредъка на Украйна до момента.

Украинският президент Володимир Зеленски хвърли ръкавицата към ЕС, като заяви, че официалните преговори за присъединяване към блока трябва да започнат "тази година".

"Ние вече започнахме да се подготвяме за тези преговори. Очакваме съответните решения да бъдат взети от Европейската комисия и Европейския съвет", заяви Зеленски.

По време на разговорите в Киев бяха обсъдени и премахването на търговските бариери, хуманитарната и военната помощ, както и планираното включване на Украйна в зоната за роуминг на ЕС. Последното би означавало, че украинците ще могат да провеждат разговори, да изпращат текстови съобщения и да използват услуги за пренос на данни със своите мобилни устройства в рамките на ЕС, без да се страхуват от допълнителни разходи. По същия начин това ще важи и за гражданите на ЕС в Украйна.