Големият дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан почина на 88 години, съобщи вестник "Льо Монд", цитиран от Нова тв. Скоро щеше да навърши 89 - роден е на 18 февруари през 1934 г. в баския град Пасая в Северна Испания.

Той беше влюбен в Бретан, където и почина, в къщата си в Портстал. Дизайнерът, който беляза света на модата за повече от половин век, имаше къща на брега на морето.

Пако Рабан, от баски произход, намира убежище във Финистер, департамент в Бретан, през февруари 1939 г. заедно със семейството си. Оттогава той изпитва непоколебима любов към региона Морле, където живее, както и към квартала Рекувранс в Брест, северозападна Франция.

"Не всеки може да бъде звезда. Трябва да знаете как да бъдете умни (...) Основното е да накарате хората да говорят за вас, да се отличавате от другите. Никога не копирайте", казва той на учениците от лицея La Croix-Rouge в Брест, с които се запознава през 2010 г.

Пако Рабан, шампионът на металните дрехи, е известен с чувството си за ексцентричност. Отвъд модните подиуми на висшата мода, бретонецът по душа твърдеше, че е виждал Бог и извънземни и умееше да влиза в заглавията на вестниците.