Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд съобщи, че първият трансфер от иззети активи на руския олигарх Константин Малофеев заради присъствието му в санкционния списък ще отидe като част от помощ за Украйна. Това стана ясно при среща на Гарланд с обвинител №1 на Украйна Андрий Костин, информира Си Ен Ен.

"Днес обявявам, че съм разрешил първото в историята прехвърляне на конфискувани руски активи в полза на Украйна“, каза Гарланд. „Тези средства са по обвинението в укриване на средства от страна на руския олигарх Константин Малофеев", заяви Гарланд.

През юни м. г. бяха конфискувани милиони от американска банкова сметка, принадлежаща на Малофеев, срещу когото Съединените щати обявиха санкции през април. Според Вашингтон той е работел за руското правителство, пряко или непряко.

На 2 февруари съдът се произнесе, че щатските прокурори могат да конфискуват 5,4 млн. долара на Малофеев.

В края на 2022 г. американският президент Джо Байдън подписа закон, с който се разрешава част от подобни конфискувани при санкции активи да бъдат включени в помощ за Украйна от Държавния департамент.

Според Костин така двете държави изпращат ясно послание.

"Днес сме свидетели на одобрението на трансфера на конфискувани придобивки в размер на 5,4 млн. щатски долара от Държавния департамент за целите на възстановяването на разрушената от войната Украйна", каза той.

"Благодарни сме на САЩ за решителната им подкрепа и усилия. Хората на Украйна никога няма да забравят това", добави Костин.

"Няма да има имунитет и безнаказаност за международни престъпления", категоричен бе той.

Руският бизнесмен Констатин Малофеев е в санкционния списък на ЕС и САЩ заради анексирането на Крим и сепаратистите в Донбас от 2014 г. Причината е, че финансирал проруските сепаратисти в Източна Украйна чрез фондация.

Според ЕС той е отговорен за финансирането на проруски сепаратисти в Източна Украйна чрез фондацията "Св. Василий Велики".

Малофеев изповядна крайно консервативно православие - срещу абортите, ваксините, гей браковете, правата на децата, западния свят и либерализма като цяло. Тези позиции Малофеев комбинира с монархизъм и национализъм. Той създава и православно-патриотичен телевизионен канал "Цариград", както и движението "Двуглав орел". В началото на 2019 г. Малофеев влезе във "Всемирния руски народен събор" – международна организация под егидата на Руската православна църква. 

През 2019 г. България забрани на Малофеев да влиза в страната за 10 години, и определи същата санкция на пенсионирания руски генерал от КГБ Леонид Решетников.