Кметът на Пловдив Здравко Димитров трябва да подаде моментално оставката си.

Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с актива на партията в града.

Той коментира протестите от последните дни на феновете на два от пловдивските футболни отбори – „Локомотив“ и „Ботев“, свързани с недостатъчно финансиране на новите стадиони на клубовете. Според него били отпуснати за тези стадиони "средства в пъти повече от всички други и само заради немарливо, безконтролно и некачествено...партията търпи негативи."

"За тия стадиони аз съм идвал пет-шест пъти тука. Единственото, което сме казали от първия ден - това го правим за феновете, да се направи стадион, на който се играе финал", продължи той.

Миналата седмица за последно разговарял с кмета, "да си оправи бакиите". Димитров отговорил, че излиза в отпуска, защото "трябва да си обърне внимание".

"Брат ми да ми отговори така, нямам брат, или сестра ми, ще им поискам оставката веднага. Щото аз от 20 години не съм си обръщал внимание. Един ден не съм си обръщал внимание да съм отпуск. А когато бях болен от COVID, участвах на Европейския съвет с 40 градуса температура", продължи с възмущението Борисов.

По думите му с "парите, които опуснахме, си създаваме ядове заради някакви".

Имало и по-лошо, разкри още Борисов - обвинявали партията в корупция и "какво имаме ние общо с това?".

"Месеци болнични, след това отпуск, този, който трябва да е всеки ден там. Веднъж се вбесих за проби, втори път за Панаира, трети път за стадиони, четвърти...Аз не съм ви кмет. Обичам го, уважавам го, но не се справи и ни създаде проблем", добави партийният лидер.

Даде и предписание - "този проблем се надявам още в четвъртък на сесията, с общинските съветници от другите партии..."

"Моля общинските съветници с юристите, ако те не си подадат оставката...Ако ми бяха министри, още днес щяха да са уволнени."

Кметът, който е пряко избран, не може да бъде уволнен от лидера на ГЕРБ. Борисов все пак уточни, че Димитров може да реши да остане, да се яви като независим, но не било почтено спрямо партията.

"Дори да не си подадат оставката, надявам се с инструментите, които дава общинският съвет да контролира кмета и да дава решения. И двата фен клуба  - на "Ботев" и Наско Узунов пое ангажимент да имаме и от "Локо-Пловдив" хора, които да наблюдават, да участват и да съгласуват съответно плащанията. Ние не правим стадион от ГЕРБ", каза още Борисов.

Още преди месеци Борисов обяви, че Здравко Димитров няма да е отново кандидат на партията за нов мандат за кмет в Пловдив.

"БСП ни е идеологически противник"

Той сподели и някои свои виждания по идеологически въпроси.

Реакцията на партията относно сближаване с БСП е изключително остра. Те са наши идеологически противници, каза още Борисов и повтори позицията си от вчера, че ГЕРБ няма да влиза в коалиция със соцпартията.

От „Демократична България“ също да кажат „така декларативно“, че няма да се коалират с БСП, поиска той.

По думите му в момента БСП „са много по-системна партия от „Продължаваме Промяната“, които са ляво-либерали“.