През 2022 г. в Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан, Монголия, Армения са отишли рекордно за последните пет години число граждани на Русия. Това показват данните на граничните служби, съобщава Радио Свобода.

Пикът е в третата четвъртина на годината като най-вероятното обяснение е обявената от Москва мобилизация през септември.

Изданието "Медуза" анализира предоставените данни и стига до извода, че за една година влизанията на руски граждани в Монголия са скочили с 989 процентни пункта, в Грузия - 475, Казахстан - 234, Таджикистан - 212, Узбекистан - 99. Заедно с това руските граждани, пътували със самолет до Израел през 2022 г., са се увеличили два пъти като числото им е било над 100 хил. души. 

Статистиката отчита само данните за броя на хората, които са пресекли границата, като уточнението е, че това не означава задължително, че те са емигрирали.

Но "Новая газета" представя позицията на демографите Юлия Флоринская и Алексей Ракши, които оценяват миналогодишната емиграционна върна на между 400 и 800 хил. души. Други специалисти даже говорят и за милиони. Близо 100 хил. от емигриралите са останали в Грузия, пак толкова поне в Казахстан. 50-100 са отишли в Сърбия, около 40 хил. - в Армения. Според оценките по около 35 хил. са избрали Израел, Киргизстан и някои страни от Евросъюза.