Браковете на еднополови двойки в Словения вече са законни от тази седмица, след промени в закона, които влязоха в сила на 31 януари.

Решението за това бе взето още миналата година от Конституционния съд на страната, но той даде на управляващите 6 месеца да променят законите, така че хомосексуалните да имат същите права като хетеросексуалните словенци.

В добавка, като естествено продължение на това право, еднополовите двойки могат и да осиновяват деца, или един от двамата да осинови дете на партньора си.

С това страната стана 18-ата държава в Европа и 31-ва в света, която легализира гей браковете. По отношение на ЛГБТ правата страната е сред най-либералните в региона, като още от 2006 г. еднополовите двойки имаха право на споделено имущество и вдовишка пенсия, а от 2017 г. на съвместно съжителство, което даваше всички права на брака освен осиновяване и инвитро процедури.

Всъщност ограничени или еквивалентни форми на семейно съжителство са признати в повечето държави от Европейския съюз. Никакво признаване на еднополовите отношения е налице само в България, Румъния и Литва. В Литва обаче от 2019 г. такъв законопроект чака в парламента, а Конституционният съд същата година отсъди, че еднополовите двойки трябва да имат право на съвместно пребиваване.