Голямата българска актриса Гинка Станчева е починала. Това съобщиха от Съюза на артистите в България.

"Една от най-обаятелните актриси от българската сцена и кино ни напусна на 90-годишна възраст. Сърцата ни са разбити!", написаха оттам.

Родена е на 15 юни 1932 г. в София. През 1955 г. завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов” в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и започва кариерата си в Драматичен театър в Благоевград.

Тя е в ролята на Цвета във филма „Земя” на режисьора Захари Жандов - първият български филм, спечелил участие в конкурсната програма на фестивала в Кан.

Станчева се снима в 19 филма, по-значимите сред които са „Любимец 13“, „Специалист по всичко“ и „Нощем с белите коне“, както и първата българска сапунена опера „Семейство Калинкови“.

Играла е в Драматичния театър "Никола Й. Вапцаров" в Благоевград (1955-1958 ), Народния театър за младежта (1958-1991), Театър "Възраждане", Театър 199 "Валентин Стойчев" и др. Играла е и в театър "Искри и сезони". 

Работила е с най-добрите български режисьори - Николай Люцканов, Вили Цанков, Николай Поляков, Крикор Азарян. В киното и на сцената си е партнирала с актьорите Апостол Карамитев, Иван Кондов, Георги Черкелов, Сава Хашъмов, Кунка Баева, Йорданка Кузманова, Татяна Лолова, Пейчо Пейчев.

Сред нейните запомнящи се роли в Младежкия театър са Жулиета от "Ромео и Жулиета", Розалинда от "Както ви се хареса" от Уилям Шекспир, Катя от "Унижените и оскърбените" от Фьодор Достоевски, Мила от "В полите на Витоша" от Пейо Яворов, сестра Янкова от "Рози за д-р Шомов" от Драгомир Асенов, Моника от "Посещение в миналото" от Божидар Божилов, Зина от "Юбилеен бал" на Виктор Розов, Рачето от "Птиците летят по две" от Боян Балабанов, Мими от "Изпити" на Драгомир Асенов, Мария от "Хубавата Мария" на Дончо Цончев и др.

През 2002 г. е наградена с орден „Стара планина“ за изключителни приноси към българската култура и по повод 70 години от рождението ѝ. През 2017 г. получава почетен „Икар” за чест и достойнство.

"За нас е повече от чест, че Гинка Станчева беше, е, и винаги ще бъде специална част от историята на нашия театър, на който отдаде над 30 години от живота си, изигравайки повече от 60 значими роли, за които се разказва и до днес. Роли, които ще се помнят винаги.

Безкрайни аплодисменти за Гинка Станчева, която със своя талант, величие, доброта, човечност и успокояваща усмивка ще бъде ярка и вечна звезда в историята на театъра, а за Младежки театър тя винаги ще бъде една от най-незабравимите личности, които са играли на нашата сцена. Велика актриса и велик човек", написаха от Младежкия театър "Николай Бинев".

Паметта на Гинка Станчева почете във фейсбук и журналистът Георги Тошев.