В България има два обществени разлома и единият е запълнен. Това каза бившият премиер Иван Костов пред БНТ. Той допълни, че единият разлом е по отношение на Брюксел и Москва, а другият е свързан с корупцията и съдебната реформа.

Костов изтъкна, че над 170 депутати са подкрепили даването на военна помощ за Украйна.

"Това решава този въпрос. Големият въпрос в България е категорично решен. Другата пропаст обаче стои отворена и все по-дълбока. Всички ключови органи остават с несменени ръководства.

Мафиотска пирамида, настанена в институциите на властта. И не може тази битка да спре по средата. Няма как да се продолее тази пропаст", каза Костов.

Той изтъкна, че единственото ново, което се предлага на избирателите на предстоящите избори, е обединението между "Продължавае промяната" и "Демократична България". Костов призна, че в тази коалиция има компромис, но това се случва и е важно да се обясни защо се прави този компромис.

Бившият премиер коментира войната в Украйна. Той подкрепя схващането, че тази война ще продължи дълго.

"И двете сили няма да могат да получат превес, да пробият сериозно позициите на противника и да решат войната в своя полза. Очертава се една тежка позиционна война. И по-вероятния мир е от типа на този, където конфликтът е тлеещ. Както например в Израел и Палестина.

Възможно е това да създава много сериозни рискове за нашата страна. Тази война дестабилизира икономика и политика. Най-важното за България е да влезе колкото може по-бързо във вътрешните кръгове на евроатлантическа интеграция. Да станем много по-активни в модернизацията на българската армия. Да влезем в Шенген, да въведем еврото. Гърция не беше въобще готова, но влезе, защото има по-големи геополитичекси съображения", коментира Костов.

Според него ще има надпревара за създаване и производство на свръхмодерни оръжия, подобно на Първата световна война.

"Русия няма шанс да спечели тази война от технологична гледна точка.  Тя остана сама. Извън глобалната икономииа", убеден е Костов.

Той изтъкна, че България не спечели от това, че не предостави безвъвзмездна помощ на Украйна.

"Това не създава голямо доверие в нашата евротлантическа принадлежност. Не сме там, където си имат най-високо доверие", обясни той.

И допълни, че от най-авторитетени места у нас не се формулира ясно позицията на ЕС и НАТО.

"Войнолюбите сме цялата евроатлантическа общност в очите на президента Радев. Той говори като руски агент на влияние. Не може руски агенти на влияние да са непрескъснато по телевизията и да очакваме българското общество да се ориентира правилно. И в други страни го има това", каза още Костов.

За пореден път той заяви, че няма икономическа криза, защото има растеж, включително на индивидуалното потребление.

"Вероятно се е задълбочило неравенството. Малката кошница наистина е поскъпнала много - това са храните. Но това не е за политическа злоупотреба и хвърляне на страхове", каза Костов.

Той определи хвалбите на президента Румен Радев, че неговото служебно правителство е овладяло цените на енергията като "видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крака".

"Цените на енергията бяха овладени от мощна полиитка на ЕС и САЩ. Те счупиха тази тенденция на нарстване на цените. Те се пребориха с Путин, не нашето служебно праивтелство.

Нелепо е да се говори така, смешно е", заяви Костов.

И допълни, че той лично е прогнозирал, че ЕС ще се освободи от руското енергийно влияние за 3 години, но той го е направил само за 10 месеца.

"Изумително. Това е невероятно адаптивна икономика. Вярно е, че много хора са пострадали в следствие на тази маневра. Но големият проблем е решен, ЕС не зависи от руски доставки. Това оръжие беше блокирано само за 10 месеца", изткна Костов.

Той заяви, че няма как България да влезе в Шенген със служби, на които ЕС няма доверие.

Костов коментира, че политиката на България по отношение на Република Северна Македония е изцяло съобразена с европейските правила и стандарти. Според него София и Скопие са постигнали напредък, но когато българите са започнали да правят свои организации, това се е оказало проблем.

"Видя се, че целият политически елит гледа към Белград. Тези рересии на етническа основа, това в Еворпа е недоустимо. Брутално нарушаване на всички норми", заяви Костов.