Турция е изнасяла произведена в САЩ електроника, резервни части и други стоки за Русия в нарушение на експортния контрол и санкциите на САЩ, предаде Радио "Свобода", позовавайки се на "Уолстрийт джърнъл".

Част от доставените стоки са необходими за осигуряването на руските въоръжени сили, се казва в публикацията. Тя се позовава на търговски данни.

Според вестника най-малко 13 турски компании са доставили на руския пазар пластмаси, каучукови изделия и превозни средства на стойност най-малко 18,5 милиона долара. Те са закупени от най-малко 10 руски фирми, които са под санкции на САЩ заради участието им в атаката срещу Украйна.

Турски компании също са изпратили на стойност 15 милиона долара произведени в САЩ асансьори, електрогенератори, платки и други стоки, произведени в САЩ, в Русия от март до октомври 2022 г. в нарушение на експортния контрол на САЩ.

Сред компаниите, получили турско оборудване, "Уолстрийт джърнъл" споменава и дъщерно дружество на руската корпорация "Тактически ракети" (Tactical Missiles), която произвежда оръжейни системи за руския флот, и "Промтехнология" (Promtechnologiya), която произвежда пушки. И двете фирми са в списъка на САЩ с ограничен достъп.

Москва и Анкара не коментираха публикацията.

Според източници на Блумбърг по-рано Вашингтон е предупредил властите на Турция и на Обединените арабски емирства, че поддържането на икономически и финансови връзки с Русия пречи на усилията за оказване на натиск върху Москва.